VIDEO: Zita Moldovan – „Nu sunt doar niște simple creații, sunt haine care spun o poveste”
Articol de Monica Liche, 8 aprilie 2024, 16:48
Primii pași în modă
Arta, creativitatea, pasiunea și o dorință imensă de a transmite frumusețea tradiției romilor fac din invitata ediției #InComunitate o purtătoare de stindard într-o zi atât de specială, cum este cea de azi, Ziua Internațională a Romilor. Am discutat despre toate acestea cu Zita Moldovan, actriță și creatoare de modă.
„La bază, meseria mea este de actriță. Am terminat Facultatea de Teatru la Universitatea Babeș Bolyai, secțiunea actorie, acum mulți, mulți ani. Și da, am cochetat și cu televiziunea și, acum, spre final, deși pasiunea pentru modă o am de ceva timp, dar spre final, zic eu, odată cu pandemia, am descoperit și această latură a creativității pentru că teatrele au fost închise, cum bine știți, foarte mult timp și nu puteam să stau așa fără să creez ceva. Atunci am pus bazele brandului meu de modă „Loli” by Zita Moldovan. „Loli” înseamnă roșu, în limba romani. Am vrut neapărat să fie un cuvânt din limba romani și, cumva, hainele pe care pe care le creez sunt o reinterpretare a culturii romilor. Sunt reinterpretate și aduse în contemporan, adică haine care se poartă acum în 2024.”
Haine care spun o poveste
Zita Moldovan și-a dorit ca hainele pe care le creează să vorbească despre istoria romilor, despre unicitatea culturii acestor, într-un fir narativ care să te facă să devii conștient de mesajul lor, atunci când le îmbraci.
„Da, nu sunt doar niște simple creații, nu sunt doar niște simple haine, sunt haine care spun o poveste. Aduc o noutate în ce înseamnă cultura romă modernă, contemporană și noutatea cred că e tocmai această latură, că atunci când purtăm o haină trebuie să fim conștienți de ce facem lucrul acesta și cui ne adresăm. Eu doar atunci mă pot simți împăcată, când știu că cei care îmbracă hainele care eu le fac sunt conștienți de ce le poartă.”
Cultura romă, o cultură care trebuie văzută în ansamblul ei
Diversitatea etnică este ceea ce face această lume mai frumoasă și mai bogată. Istoria romilor vorbește de perioade extrem de grele, dar și despre o moștenire care îmbogățește patrimoniul cultural al lumii. O privire în ansamblul acestei culturi ne va oferi șansa de a îi înțelege particularitățile care o fac atât de specială.
„Vreau să vorbesc și să le spun oamenilor ce înseamnă aceste haine pentru mine, ce înseamnă pentru cultura romă, pentru că atunci când vorbim de cultura romă, nu putem vorbi doar de o singură latură a culturii rome, trebuie să vorbim în ansamblul ei. Cultura romă este foarte bogată, este foarte diversă. Este o cultură care nu e îndeajuns cunoscută. Nu se vorbește foarte mult de cultura romă, de adevărata cultură a romilor, doar prin foarte multe stereotipuri, prin etichete. Și în zilele noastre se văd foarte multe lucruri negative despre cultura noastră și asta, cum să zic, nu e tocmai adevărat, adică nu poți să vorbești despre o etnie doar prin lucrurile negative. Ok, nu spun că suntem niște îngerași cu toții, dar să vorbești doar partea negativă și să nu vorbești de romi și prin lucrurile bune pe care le-au făcut, nu mi se pare corect.”
Giuvlipen- cuvântul inventat care vorbește despre feminism
Dorința de a transmite un mesaj care să vorbească despre poziția femeii rome într-o societate patriarhală, de a semnala că femeia romă trebuie să fie lăsată să se dezvolte, să se exprime, de a vorbi, în general, despre drepturile femeilor de pretutindeni, a dus către nașterea unui proiect de teatru al cărui nume „Giuvlipen” are o rezonanță puternică, o declarație a feminismului.
„Cred că ce am făcut cel mai important, zic eu, am înființat trupa de teatru Giuvlipen împreună cu prietena și actrița Mihaela Drăgan. Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani. Am inventat acest cuvânt pentru că nu există. Am luat cuvântul giuvli care înseamnă femeie și am adăugat sufixul pen care înseamnă soră și cumva e chestia de suroritate. Teatrul nostru se adresează tuturor oamenilor, indiferent de etnie, gen, sex și așa mai departe dar, într-adevăr, în spectacolele noastre abordăm foarte mult acest subiect al femeii, al poziției femeii în societatea românească și mai multe lucruri care vorbesc despre femei și mai ales despre femeile rome.”
Vezi toată povestea Zitei Moldovan
.