Ascultă Radio București FM Live

Viitorul energetic al Bucureștiului, sistemul centralizat de încălzire! 

Viitorul energetic al Bucureștiului, sistemul centralizat de încălzire! 

Articol de Mircea Apostolescu, 8 aprilie 2024, 14:36

Sistemul centralizat, singura soluție, în București, dar trebuie modernizat!

Sistemul centralizat de încălzire reprezintă singura soluție viabilă, pentru București, atât din punctul de vedere al folosirii cu maximum de eficiență, prin cogenerare, a resurselor naturale, precum gazul, cât și din punctul de vedere al reducerii poluării aerului.
Acest sistem centralizat, va îngloba, însă, și energie verde din resurse regenerabile, precum energia geo-termală…
Investițiile necesare, în acest sens vor beneficia de finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Claudiu Crețu (ELCEN): „Acest viitor trebuie să îl privim cu optimism. Astăzi, avem această ședință de proiect european, în care Bucureștiul, împreună cu alte patru orașe europene, prin fonduri europene, este parte a unui studiu prin care vom avea soluții inteligente de tranziție la energie regenerabilă.
Cu alte cuvinte, cum facem un aer cât mai curat în București? Cum facem să ardem cât mai puțin gaz? Cum facem să utilizăm energiile regenerabile – geo-termal, stocare de energie, hidrogen, astfel încât să avem o energie cât mai ieftină, în București, și cât mai verde? Acesta este obiectivul.
În acest moment, este important să fie cooperare, să fie cât mai mult dialog. Toate părțile, toate autoritățile să își facă treaba. Primăria Capitalei să își țină promisiunea de a acoperi pierderile, pentru că absorbția de fonduri europene înseamă să ai și sănătate financiară”.

Reporter: „Dar rămânem la sistem centralizat de încălzire”?

Claudiu Crețu: „Absolut! Toate studiile europene, toate regulile europene arată că aceasta este calea cea bună. Toate finanțările vin, în acest sens, pentru că centralele de apartament – am văzut cu toții, din 2030, din 2040, chiar vor fi interzise.
Deci, este important să avem un aer cât mai curat și soluții verzi, în București.
Se fac cu multă muncă, cu investiții, dar, aici, vorbim de investiții pentru 20-30 de ani”.

Și directorul general al CMTEB, Adrian Teodorescu, crede că singura soluție viabilă pentru București este sistemul centralizat și că acesta trebuie modernizat pentru a îngloba energiile regenerabile.

Reporter: Cum se vede viitorul încălzirii Bucureștiului dinspre Termoenergetica? Rămânem în sistem centralizat? Ne facem fiecare centrala lui acasă? Ardem, în continuare, gaze, trecem pe păcură? Ce facem?

Adrian Teodorescu (CMTEB): „Din perspectiva noastră, singura soluție viabilă și ecologică și cu randament bun este cea a sistemului centralizat.
Așa cum bine știți, există niște directive europene cu privire la normele de poluare și, vă dați seama, că soluția aceasta a centralelor de apartament e o soluție care utilizează o resursă naturală într-un scop – încălzire, apă caldă a unei familii, poluand. Este o soluție care nu este agreată – vă dați seama, în nicio perspectivă, pentru că, realmente, ardem resursele naturale. Și e o soluție poluantă.
La nivelele Bucureștiului – la acest moment, avem aproape 550 de mii de apartamente racordate la sistemul centralizat. Adică, și, prin absurd, soluția nu poate fi decât aceea a modernizării acestui sistem, a upgradării lui, a aducerii la zi, din toate considerentele, pentru că o altă soluție alternativă nu poate exista, la acest moment. Rețeaua de gaze a Municipiului București nu poate duce acest volum”.

Reporter: „Înțeleg că ne pregătim să trecem și pe energii regenerabile, pe alte surse, în afară de gaze”?

Adrian Teodorescu: „Unul dintre raționamentele acestui proiect este tocmai acesta, de identificare a unor soluții pentru energie verde, soluții axate, în principal, pe energie geo-termală, pe panouri fotovoltaice, pe energie eoliană.
Avem în vedere și soluțiile de stocare. Avem în vedere și soluțiile cu pompe de căldură. În așa fel încât să realizăm un mix, care să ne ducă spre o energie performantă.
Aceasta, în contextul schimbării infrastructurii (… de transport a energiei termice n.r.) de care bine știți”.

Reporter: „Finanțarea urmând a fi asigurată de unde, că Bucureștiul nu știu dacă are bani, să investească”?

Adrian Teodorescu: „Discutăm de atragere de fonduri europene și de proiecte europene și de proiecte de infrastructură și ale Guvernului și ale Bruxelles-ului, în așa fel încât să avem surse de finanțare.
Trebuie să avem în vedere acele call-uri care se vor face și care ne pot permite să finanțăm. Pentru că, într-adevăr, așa cum ați intuit, aceste proiecte sunt proiecte care necesită finanțări uriașe”.

Termoficarea ar putea pierde, însă, finanțări europene de miliarde din cauza datoriilor Primăriei Capitalei către ELCEN!

Toate acestea s-ar putea realiza, însă, numai dacă cele două societăți implicate în sistemul de termoficare, Electrocentrale București S.A. (ELCEN), principalul producător de energie electrică și termică din Capitală, aflat in subordinea Ministerului Energiei, și Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB), din subordinea Primăriei Capitalei, se vor bucura de o „sănătate financiară”.

Reporter: „Am vorbit despre viitor, dar dumneavoastră ați adus vorba și despre sănătate financiară. Cum stăm, în acest moment, ELCEN cu sănătatea financiară – respectiv cu datoriile Termoenergetica către ELCEN”?

Claudiu Crețu: „Așa cum am văzut și în conferințele de presă ale primarului general, a prezentat faptul că se face – și sperăm să se facă cât mai repede, acel audit, astfel încât să fie acoperite pierderile anterioare, pe anii trecuți, să putem ajunge la zero și să putem fi eligibili pentru proiecte europene.
E păcat să pierdem sute de milioane, miliarde din bani europeni, gratis, și să nu putem accesa, din probleme interne, birocratice”!

Reporter: „Dar la cât se ridică datoria”?

Claudiu Crețu: „Astăzi, este undeva la 800 de milioane de lei, cifra, la zi”.

Șeful CMTEB spune că soluția pentru problemele financiare o reprezintă fuziunea dintre cele două societăți – ELCEN și Termoenergetica.

Reporter: „Din punctul de vedere al sănătății financiare a societăților ce urmează a fi implicate în acest proces, atât Termoenergetica, cât și ELCEN, cum stăm, în momentul de față, pentru ca ele să fie eligibile pentru aceste fonduri”?

Adrian Teodorescu: „Este unul dintre raționamentele Memorandumului de unificare. După cum bine știți, Guvernul României a adoptat acest Memorandum, ca proiect de fuziune între ELCEN și Termoenergetica, tocmai în perspectiva creării unei societăți care să fie sănătoasă, din punct de vedere financiar, viabilă în piață, să fie producător, atât de energie electrică, cât și de energie termică. Și care să poată să își permită să atragă fonduri europene. Să fie bancabilă, din toate punctele de vedere”

Claudiu Crețu (ELCEN) și Adrian Teodorescu (CMTEB) au răspuns la întrebările București FM cu prilejul conferinței “Sprijinirea tranziției energetice și a decarbonizării în sectorul termoficării” – LIFE22-SET_HEAT, organizată în cadrul proiectului european finanțat prin Programul pentru Mediu și Acțiune Climatică – Subprogramul LIFE tranziție la energie curată.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, Primăriei Municipiului București, Societății Comerciale Electrocentrale București, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și ai Companiei Municipale Energetica Servicii.

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO