12 hectare din Parcul IOR, retrocedate pe bază de falsuri?

foto: Robert Negoiță/ Facebook

Cele 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate pe bază unor falsuri, după cum a constatat Autoritatea Națională pentru Retrocedarea Proprietăților (ANRP) a anunțat prefectul Capitalei.

Instituția Prefectului va continua procesul pentru anularea titlului de proprietate asupra celor 12 hectare și, în plus, va sesiza Parchetul, pentru a continua cercetările cu privire la documentele false descoperite, în urma controlului ANRP.

„Am constatat că există suspiciuni că retrocedarea unei părți din Parcul IOR a fost realizată prin utilizarea unor documente false. După depunerea acțiunii în instanță de către mine, în octombrie 2023, pentru anularea dispozițiilor de retrocedare a Parcului IOR, (…) după cum am intuit, analizând dosarele aflate la dispoziția Instituției Prefectului și, mai ales, după cum reiese din acest Raport (… al ANRP n.r.), s-a făcut într-o manieră abuzivă, fiind constatat un lung șir de posibile infracțiuni și încălcări ale procedurilor stabilite de lege.

Având în vedere, însă, constatările Raportului, în calitate de prefect al Municipiului București, sunt obligat să transmit acest document către instituțiile abilitate ale statului român, pentru a continua investigațiile specifice”, a declarat Prefectul Capitalei.

Acesta mai spune că a solicitat Primăriei Capitalei și analiza juridică cu privire la situația celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR, analiză promisă de către primarul general Nicușor Dan încă cu circa trei ani de zile în urmă, dar nu a primit niciun răspuns.

Și București FM a solicitat, în repetare rânduri, această promisă analiză juridică, însă fără niciun rezultat.

Prefectul Capitalei atacă și retrocedarea Menajeriei Circului!

El a mai anunțat astăzi că Instituția Prefectului a atacat în instanță și retrocedarea din Aleea Circului nr. 5.

Cererea de chemare în judecată, depusă în această dimineață, vizează anularea titlului de proprietate asupra terenului, pe temeiul că acesta era domeniu public și nu putea fi retrocedat.

„Am depus, în dimineața zilei de astăzi, o cerere de chemare în judecată pentru anularea titlului de proprietate emis pentru Menajeria Circului, în Aleea Circului nr. 5. Reiese foarte clar, din documentația pe care o avem la dispoziție, că terenul aparținea domeniului public al statului și nu putea fi retrocedat.

Dacă orice parte interesată, în speță Primăria Sectorului 2, dorește să exproprieze acest imobil, o poate face, în continuare. Sub rezerva faptului că fondurile constituite pentru expropriere vor fi indisponibilizate într-un cont și se vor îndrepta către proprietar doar dacă acesta va câștiga litigiul, în instanță. Altfel, banii rămân în patrimoniul municipalității.

Înainte de a expropria și de a cumpăra terenuri, trebuie să facem toate demersurile legale pentru a recupera în patrimoniul Municipalității aceste imobile, care, din punctul meu de vedere, au fost retrocedate într-o manieră nelegală și abuzivă”, a declarat Prefectul Bucureștiului.

Bloc între blocuri, în Floreasca, cu autorizare de la Primăria Capitalei?

De asemenea, Prefectura a solicitat în instanță și anularea actelor de vânzare – cumpărare a terenului din Strada Rahmaninov nr. 2E.

Cu toate că titlul de proprietate asupra terenului a fost anulat în instanță, încă din 2021, Primăria Capitalei a eliberat, un an mai târziu, o autorizație privind devierea rețelelor de utilități de pe acest teren. În temeiul acestei autorizații, proprietarul care nu mai este proprietar, de fapt, a solicitat Primăriei Sectorului 2 o autorizație de construire pentru un bloc între blocurile din Floreasca, a explicat prefectul Capitalei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.