Serviciul Copernicus: Martie 2024 – a zecea lună consecutivă cu temperaturi record!
Articol de Marga Tudor, 9 aprilie 2024, 17:24
Martie 2024 a devenit cea de-a 10-a lună la rând în care au fost înregistrate temperaturi globale record, au anunţat oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană, informează DPA.
Datele furnizate de serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice, arată că martie 2024 a fost, de asemenea, mai caldă la nivel mondial decât oricare altă lună martie de la începutul înregistrărilor. Datele utilizate de Copernicus încep din 1950, fiind disponibile şi unele date anterioare.
„Martie 2024 continuă secvenţa de doborâre a recordurilor climatice atât pentru temperatura aerului, cât şi pentru temperatura de la suprafaţa oceanelor, fiind cea de-a zecea lună consecutivă de recorduri doborâte”, a declarat directoarea adjunctă a serviciului Copernicus, Samantha Burgess.
Temperatura aerului a fost în medie de 14,14 grade Celsius în luna martie, au anunţat operatorii serviciului Copernicus, valoare cu 0,73 grade Celsius mai mare decât media pentru perioada de referinţă 1991-2020 şi cu 0,10 grade Celsius mai mare decât cea mai caldă lună martie măsurată până în prezent, în 2016.
Comparativ cu perioada 1850-1900, perioada de referinţă preindustrială, martie 2024 a fost cu 1,68 grade Celsius mai caldă, se arată în raport.
Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) este cea mai ridicată de la începutul înregistrărilor şi a fost cu 1,58 grade Celsius peste media preindustrială, a precizat Samantha Burgess.
Totuşi, acest lucru nu înseamnă deocamdată că pragul de 1,5 grade Celsius stabilit prin Acordul de la Paris a fost deja atins, deoarece în astfel de analize sunt utilizate valori medii pe termen mai lung.
Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice publică în mod regulat date privind temperatura la suprafaţa Pământului, suprafaţa acoperită de gheaţă marină şi precipitaţiile de pe Terra.
Constatările se bazează pe analize generate pe calculator care încorporează miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din toată lumea.