A inceput demolarea spitalului vechi Zerlendi din calea Șerban Vodă

Au inceput lucrările de construire, de la zero, a Centrului de Diagnostic, Tratament şi Cercetare a Tuberculozei.

România este ţara Uniunii Europene cu cea mai mare incidenţă a TBC (de 4 ori peste media UE) şi cu o rată a mortalităţii de 6,5 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană (5,1 decese la fiecare 100.000 de locuitori).

Noua cladire va fi construită de la zero, pe terenul pe care au existat clădirile „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, vechi de 130 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare, incompatibilă din toate punctele de vedere cu practicarea unui act medical de calitate. Starea deplorabilă în care aceste spaţii, construite în 1894, se află a fost, de altfel, şi motivul pentru care au fost complet închise, în anul 2020.

Începând de astăzi, timp de maximum trei luni de zile, clădirile vor fi dezafectate, pentru ca, ulterior, în locul lor, constructorul să demareze lucrările la noul spital.

Construcţia de la zero a Centrului de Diagnostic, Tratament şi Cercetare a Tuberculozei va fi finanţată în integralitate prin PNRR, iar edificarea acestuia va costa aproximativ 72 de milioane de euro. Noul spital de pneumoftiziologie va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operaţie şi laboratoare de cercetare şi analize.

În plus, noul spital va beneficia şi de următoarele funcţiuni:

– Bloc Operator cu 3 săli de operaţie
– Staţie centrală de sterilizare
– Laborator de analize medicale
– Laborator de cercetare
– Laborator anatomie patologică
– Ambulatoriu
– Imagistică şi Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard
– Compartiment de primire urgenţe de specialitate CPU-S.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.