VIDEO: De ce sunt show-urile de improvizație confundate cu cele de Stand-Up? La întrebare ne-a răspuns Emanuel Bighe în matinalul BucureștiFM
Articol de bucurestifm, 10 aprilie 2024, 13:02
Unora nu le iese să te amuze când urcă pe scenă nici măcar după ce și-au pregătit gluma cu câteva săptămâni înainte… Îți dai seama cât de tare trebuie să fii ca să bucuri pe toată lumea prin spotaneitatea și umorul tău la show-uri de improvizație? Noi ți l-am adus astăzi pe unul dintre cei mai buni actori de improvizație din România, Emanuel Bighe.
Emanuel a fost finalist la show-ul televizat iUmor. Ne-a povestit în matinal ce stă în spatele numerelor de comedie de pe scenă. „Povestea iUmor a fost o încercare, un gând de-ale mele care a apărut când eram prin facultate și am văzut primele open mic-uri. Mi s-a părut interesant, am zis că mi-ar plăcea să fac și eu asta.”
„Am început să merg la open mic-uri și am prins câteva lucruri. Nu pot să zic că mi-am dat seama cum se face, că nu știu în continuare cum se face, dar am avut un pic de noroc.”
Actorul avea deja experiență înainte de participarea în concurs, din acest motiv telefonul a venit chiar din partea echipei emisiunii. „Ei m-au chemat pe baza unor spectacole de teatru pe care le-au văzut, care sunt comedii. Semifinala a fost de bun augur, titlul pe care l-au pus ei este exagerat, dar m-am simțit și eu bine.”
„Ulterior a venit finala, unde n-au mai mers lucrurile chiar așa. Se numește auto-sabotaj cu care sunt foarte obișnuit.”
Emanuel ne-a oferit mai multe detalii în această dimineață pentru a înțelege mai bine diferența dintre improvizație și Stand-Up. „Improvizația în România se face cam de 15 ani și în continuare oamenii nu înțeleg care e treaba cu improvizația și confundă cu Stand-Up-ul. Ele se întâmplă în același loc.”
„De cele mai multe ori show-urile de improvizație sunt show-uri de comedie asemenea show-urilor de stand-up și atunci un club de comedie este firesc să găzduiască un asemenea show.”
Pentru a fi un improvizator bun ai nevoie de multă spontaneitate. „Singurele lucruri care se știu sunt structurile probelor. De exemplu, poveste în patru este o probă clasică pe care oamenii o știu. Sunt patru improvizatori puși într-o linie, un MC care schimbă rolurile. Trebuie să respecți structura unei povești.”
„Restul este doar la inspirația improvizatorului și bineînțeles, la imaginația publicului. Pentru că show-urile sunt interactive, nu se întâmplă nimic doar de la noi. Totul pornește de la public, sugestiile, ideile. Poți să iei persoane, personaje, culori, mirosuri, mâncare, orice-ți trece prin cap și scena poate începe de acolo și se duce în zone pe care nici măcar tu nu le bănuiești.”
Pe actor îl poți vedea curând în premiera unui spectacol la Târgoviște. „Scopul meu nu este ca oamenii să râdă neapărat, dar asta se întâmplă pentru că pe baze genetice sunt distribuit mai mult în comedii decât în drame. Am și un spectacol care va avea premiera oficială pe 15 aprilie, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, unde sunt și angajat.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus dacă vrei să râzi și tu cu BucureștiFM astăzi!