VIDEO – Tulburător: povestea boților care te ajută să treci prin doliu

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații! 

Astăzi, vorbim despre boții care te ajută să treci prin doliu.

Distopiile tehnologice sunt mai aproape de realitate decât ne imaginăm. Asistăm deja la unele scene parcă rupte din Black Mirror, serialul britanic care explorează diverse scenarii potențiale pentru viitorul apropiat al omenirii, axate pe consecințele nefaste și uneori neintenționate ale tehnologiei în societate.

În episodul 1 din sezonul 2, difuzat acum 11 ani, iubitul Marthei, Ash, este ucis într-un accident de mașina. Incapabilă să facă față suferinței, Martha testează un serviciu nou. Prin agregarea multor postări pe rețelele sociale și comunicări online ale lui Ash, este creată o imitație acestuia folosind inteligența artificială. Martha interacționează cu el prin mesagerie instant și apel video, neglijând treptat celelalte legături din viața ei. Nu îți spun ce se întâmplă mai departe, ca să nu îți stric plăcerea vizionării.

În orice caz, ficțiunea a devenit realitate. Există deja anumite produse comerciale, cunoscute sub numele de „griefbots” (roboți ai durerii). Bazându-se pe inteligența artificială, boții – programe automate – imită modul particular în care persoana decedată vorbea, folosindu-se de amprenta digitală a acesteia: emailurile, mesajele text, înregistrările vocale și nu numai.

Exact ca în Black Mirror, tehnologia este menită să ajute persoanele îndoliate să gestioneze durerea. Cercetătorii sunt de părere că, cel puțin până la un punct, aceste produse pot face doliul mai ușor. Se obișnuiește deja ca apropiații și familia să posteze mesaje de condoleanțe sau de comemorare pe pagina de Facebook. Alte persoane îndoliate recitesc mesajele scrise sau vocale pe care le-au schimbat cu persoana decedată. Însă perfecționarea boților durerii ar putea însemna menținerea iluziei ca persoană dragă este aproape, chiar dacă în altă formă, ceea ce ar putea prelungi de fapt suferința și întreține dependența de tehnologia-suport.

Dincolo de capacitatea de a dialoga în scris cu ceea ce reprezintă doar frânturi digitale ale identității omului drag care nu mai este printre noi, putem să îi auzim chiar și vocea, printr-o procedură de clonare. Într-o demonstrație a ritmului rapid de progres în acest domeniu, Amazon a dat publicității, în luna iunie 2022, un clip cu un băiețel ascultând un pasaj din Vrăjitorul din Oz citit de bunica sa recent decedată. Vocea ei a fost recreată artificial folosind o înregistrare de sub un minut cu aceasta.

Este dificil să contempli perspectiva morții. Boții durerii se plasează la intersecția între tehnologie și emoție, oferind atât consolare, cât și un sentiment de disconfort, precum și multe complicații etice și legale, în special dacă persoana clonată nu a avut posibilitatea de a-și da consimțământul. Tu ce părere ai despre această tehnologie?

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.