Lansare de carte și film documentar: CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor din București

Sursa foto: comunicat de presa

Dash Film și Asociația Studio Zona anunță premiera documentarului „CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene” și lansarea a 10 mini-volume dedicate ansamblurilor de locuințe cunoscute sub numele de „blocuri rusești”. Evenimentul, cu intrare liberă, are loc marți, 16 aprilie 2024, ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Sursa foto: comunicat de presa

Filmul documentar și cele zece volume aduc în prim plan istoria și importanța culturală a zece ansambluri de blocuri edificate în București între 1945 și 1958, sub denumirea colectivă de „blocuri rusești”. Aceste ansambluri nu doar că reprezintă un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucureștiului, dar au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală.

Fiecare volum dedicat unui ansamblu explorează detaliat istoria și arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectivă captivantă asupra dezvoltării acestor comunități.

Autorii acestor volume, Andrei Răzvan Voinea și Cristian Dumitrescu, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul arhitecturii și istoriei locale, aduc în lumină povestea unică a fiecărui cvartal și a locuitorilor săi.

Cele zece ansambluri de locuințe studiate sunt: PTT Rahova, Panduri, Drumul Sării, Drumul Taberei, Vatra Luminoasă, Bucureștii Noi, Muncii, Cățelu, Olteniței și Păsculescu Tei.

Evenimentul se găsește și pe Facebook.

Sursa foto: comunicat de presa

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, are la bază un scenariu semnat de regizor și și propune o abordare experimentală pentru relatarea istoriei acestor cvartale.

Perspectiva locuitorilor asupra locuirii în aceste cvartale este completată de intervențiile unor istorici, arhitecți, antropologi care au studiat istoria locuirii în București: Mara Mărginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte și Andrei Răzvan Voinea.

De asemenea, sunt prezentate imagini de arhivă și materiale inedite care completează povestea acestor ansambluri și a oamenilor care le-au populat.

„Blocurile rusești”, așa cum sunt cunoscute, reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului. În cadrul acestui proiect, se explorează nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci și impactul lor asupra vieții cotidiene și a identității comunităților locale.

Sursa foto: comunicat de presa

Evenimentul de lansare este deschis publicului larg și invită toți bucureștenii să descopere și să celebreze patrimoniul cultural al cartierelor din București. În perioada 17 – 28 aprilie vor avea loc șase proiecții în zonele limitrofe celor 10 cvartale. Programul acestor proiecții va fi comunicat pe website-ul cvartal.dashfilm.ro, precum și pe contul de Facebook al proiectului.

„Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” propune activarea culturală a cartierelor bucureștene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunităților asociate clădirilor de tip cvartal și prin cooperare culturală și bilaterală.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.