Peste 850 de detectoare de fum și de monoxid de carbon, montate în ultima săptămână
Articol de arionmihaela, 15 aprilie 2024, 16:09
În cadrul primei etape a campaniei naționale „Detector pentru viață”, colegii noștri, alături de reprezentanți ai partenerilor noștri, E.ON și Delgaz Grid, au continuat și săptămâna trecută (08-12 aprilie) montarea detectoarelor de fum și de monoxid de carbon în mai multe localități din țară, unde, conform statisticilor, s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuințe, transmite IGSU.
„Astfel, până joi, 11 aprilie, salvatorii timișeni au finalizat montarea celor 375 detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon, în 15 comune din județ. Aceste acțiuni reprezintă un pas important în creșterea siguranței la incendiu și prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon.
De asemenea, încă din primele zile ale săptămânii trecute, s-a început montarea a câte 500 astfel de dispozitive în județele Suceava și Mureș, iar de vineri și în județul Brașov.
Începând cu prima zi a săptămânii trecute până vineri, 12 aprilie, în județul Suceava, au fost montate 161 detectoare de fum și 64 detectoare de monoxid de carbon, în gospodării aflate pe raza localităților Dumbrăveni, Marginea, Vama, Baia, Fundu Moldovei, Moara, Mălini și Preutești.
Totodată, în județul Mureș, colegii noștri au început montarea acestor dispozitive, iar în doar trei zile (10-12 aprilie) au reușit să ajungă în 144 de case din localitățile Petelea, Gornești, Filea, Maiorești, Morărești, Rușii Munți, Pietriș, Coasta Mare, Sânmartinu de Câmpie,Valea Seacă, Nima Rîciului, Rîciu, Ulieș, Șoard, Vânători, Sebeș, Albești, Sângeorgiu de Mureș, Sâncraiu de Mureș, Sebeș și Valea Ulieșului.
Campania a debutat vineri, 12 aprilie a.c., și în județul Brașov, cu montarea a 15 detectoare de fum și 5 detectoare de monoxid de carbon în 20 de gospodării din comuna Holbav.
Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii au instruit familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și au distribuit materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.
Astfel de dispozitive salvatoare de viață au fost distribuite și în județele Alba, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Teleorman și Tulcea, urmând ca acestea să fie montate în gospodăriile mai multor familii identificate ca fiind vulnerabile pe raza administrativă a fiecărui județ.
Campania „Detector pentru viață”, lansată de DSU, IGSU, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, vizează instalarea, cu titlu gratuit, a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe: Alba, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, zone în care, conform statisticilor, de-a lungul timpului s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuințe, soldate chiar cu pierderi de vieți.
Campania își propune să evidențieze importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.
INFO BACKGROUND
Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. În urma evenimentelor, 1.125 de persoane au fost afectate, iar 268 dintre acestea și-au pierdut viața.
Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.