Medicamentele expirate NU se arunca!

foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

Medicamentele expirate sau cele care nu mai sunt folosite vor putea fi predate la spitalele publice sau private, in puncte special amenajate.

Ministerul Sanatații a publicat recent instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deșeuri periculoase, precum și procedura de decontare a cheltuielilor suportate de unitațile sanitare in acest proces.

E vorba despre spații special destinate, in curtea fiecarui spital, care sa permita accesul ușor al cetațenilor. Acolo vor fi amplasate recipiente in care populația sa puna medicamentele vechi sau pe care nu le mai utilizeaza.

Potrivit noilor reglementari, medicamentele se vor colecta diferențiat de cele rezultate din activitatea medicala a spitalului, pe mai multe categorii. Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv citostaticele și cele citotoxice, se vor colecta in recipiente de carton sau plastic, prevazute in interior cu sac de polietilena, care sa nu permita scurgeri de lichid, iar recipientele trebuie prevazute cu un sistem anti-retur, pentru a impiedica recuperarea deșeurilor.

În privința deșeurilor de medicamente aflate in stare lichida conținute intr-un recipient care poate ințepa sau taia, trebuie colectate recipiente specifice acestora, prevazute cu sistem de inchidere temporara și definitiva.

Costurile operațiunilor de colectare si distrugere vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin cel al Ministerului Sanatații, catre Fondul Național Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, gestionat de Casa Naționala de Asigurari de Sanatate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.