”Iulia” și ”Părinți”, premiere la Teatrul Metropolis, în acest weekend

Credit foto: Andrei Gîndac

Teatrul  Metropolis anunță două noi producții ce vor avea premiera în acest weekend.

Vineri, 26 aprilie 2024, începând cu ora 19:30, la Sala Mică, are loc premiera oficială a spectacolului IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi, în regia Marei Oprea. Realizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din București, spectacolul este o rescriere de Raluca Cîrciumaru după Domnișoara Iulia de August Strindberg.

Pe fundalul unei petreceri aniversare, într-o bucătărie scandinavă modernă, invadată simbolic de vegetație, impregnată de nefericirea și regretele celor care o tranzitează, Iulia se confruntă pentru prima oară cu fragilitatea propriului sine și cu voința implacabilă a celor care îi sunt, în mod egal, angajați, prieteni, companie.

„La vremea ei și mult după ce a fost scrisă, Domnișoara Iulia de August Strindberg și-a șocat spectatorii: textul vorbește despre oameni care își acordă libertatea de a face ceva nepermis de societate. Ne-am dorit să o aducem pe Domnișoara Iulia în prezent, pentru a-i renegocia profunzimile și veridicitatea. Ne-am întrebat ce ar mai putea șoca astăzi, într-o lume în care sensul cuvintelor își pierde importanța; în care comunicăm cu teamă; în care banii dictează sistemul de valori; și, mai ales, într-o lume care ne facem să ne credem condamnați la singurătate.

Iulia spune povestea unor oameni care aleargă să își justifice existența, în încercarea de a-și proteja identitatea. Conflictul dintre sexe și dintre clase este o luptă pentru supraviețuire, care devine, paradoxal, o bătălie contra propriei firi”, crede Mara Oprea, regizoarea spectacolului.

„Rescriind, ne-am propus să avem un dialog cu Strindberg și cu Iulia lui. Care relații rămân relevante după 136 de ani? Ce s-a schimbat, și cu ce? Dinamicile alunecoase și aparent mai puțin normative angajat-angajator au luat locul regulilor de fier dintre servitori și nobili. Obsesia moralizatoare față de femei s-a subtilizat atât de tare încât există oameni care nu o mai văd. Adică ne «bucurăm» de o voalare perversă a inegalităților, pe care ne-am propus să o accentuăm tot așa cum o resimțim, aproape negând-o.” Raluca Cîrciumaru, dramaturga spectacolului.

Distribuția spectacolului este formată din actorii  Raluca Aprodu (Iulia), Daniel Nuță (Jean) și Alina Rotaru (Cristina); scenografia este realizată de Gabi Albu, muzica îi aparține lui Luca Rusu, sound design: Raw Creatives, lighting design: Adrian Luca.

Următoarele reprezentații sunt programate în datele de 18 și 31 mai, respectiv 1 iunie 2024.

Sâmbătă, 27 aprilie și duminică, 28 aprilie 2024, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Metropolis are loc premiera spectacolului Părinți, în regia lui Cristian Ban, scenariu dramatic dezvoltat de Diana Bădica și Cristian Ban, cu contribuția actorilor, după romanul omonim al Dianei Bădica.

Părinți” împletește duios tragismul unei situații familiale maligne și caracterul adesea comic al existenței zilnice. Povestea Ioanei Negrilă, o fetiță crescută în perioada tranziției postcomuniste, este o aducere în prezent a unei colecții intime de amintiri, gânduri, senzații trecute ale căror ecouri vibrează prin timp, dar și o încercare de salvare de la uitare prin rememorare și râs.

„M-a fascinat din start ideea de a spune o poveste atât de comună și recognoscibilă despre propriul nostru trecut, văzut prin ochii unei familii simple din România. Microuniversul familiei Negrilă naște un spectacol care ne invită pe toți la un exercițiu de introspecție a propriului nostru microunivers numit familie, copilărie, părinți, prieteni și locuri uitate din trecut. A fost un privilegiu să intermediez, prin acest spectacol, întâlnirea dintre publicul din București și textul Dianei Bădica, jucat de cei 6 minunați actori care vă vor face să ieșiți altfel din sala de spectacol.” – Cristian Ban, regizorul spectacolului.

În distribuție: Teo Dincă, Marius Florea Vizante, Silvana Negruțiu, David Drugaru, Vlad Pânzaru, Maria Alexievici. Scenografia este realizată de Andreea Săndulescu.

Spectacolul propune o sondare nostalgică a realului, printr-un traseu înapoi și înainte, de-a lungul anilor ’80-’90, a cărui destinație finală ajunge să fie, în aparență, o scară de bloc. Populată de personaje insolite, însă atemporale, de la vecinul Onel și Tanti Ana, la Adrian Păunescu, la băieți și fetițe îmbrăcate în fâșuri, la rude și părinți, Slatina este un spațiu atât concret, cât și imaginar, un loc ferit unde lucrurile, deși fragile, sunt încă întregi. Părinți este o modalitate de reconectare la copilărie, la un timp interior pe care îl trăim la fel, la povești întâmplate și neîntâmplate, anunță organizatorii.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 16, 24 și 25 mai 2024.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.