Aproape 60.000 de copii din regiunea Sud-Est au cel puțin un părinte la muncă în străinătate

Sursa foto: Salvati Copiii Romania/facebook

Două treimi (62%) dintre copiii cu ambii părinți plecați rămân în grija unei bunici. Italia, Austria și Germania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. 75% dintre părinții plecați în străinătate, din regiunea Sud-Est, au cel puțin 12 clase absolvite.

Cea mai mare parte (51%) a părinților din regiunea Sud-Est, care pleacă să muncească în străinătate, sunt persoane tinere, până în 39 de ani, iar 75% dintre acestea au absolvit cel puțin 12 clase, regiunea înregistrând cea mai intensă migrație în segmentul cu educație medie-superioară.

30% dintre copii aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl, arată datele unei anchete sociologice realizate
de Organizația Salvați Copiii România. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,5 ani).

Peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Aproape un milion de copii (peste 950.000) au sau au avut experiența plecării unuia dintre părinți pe parcursul copilăriei, respectiv aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența traumatizantă a despărțirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp.

O treime dintre copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au ambii părinți sau părintele unic susţinător de familie plecat. Pentru acești copii, despărțirea este semnificativ mai greu de suportat;

Legătura cu părinții este în majoritatea cazurilor zilnică, în special prin intermediul platformelor de socializare. Odată cu creșterea în vârstă a copilului frecvența comunicării scade, 20% dintre adolescenți vorbind cu părinții doar de 2-3 ori pe săptămână.

Majoritatea părinților trimit bani acasă lunar, ajutându-și familiile să depășească dificultățile cu care se confruntă. Conform Băncii Mondiale, românii au trimis în țară în perioada de referință (2020-2022) remitențe cu o valoare între 7-9 miliarde de dolari, reprezentând 3-5% din PIB, sumă de trei ori mai mare decât ponderea cumulată a investițiilor străine în România.

Concluziile sondajului regional, precum și propuneri de măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile de copii, au fost dezbătute împreună cu reprezentanți ai autorităţilor locale, ai școlilor și altor instituții relevante din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Vrancea și Buzău în cadrul Conferinței privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est, organizată de Salvați Copiii şi Ministerul Afacerilor Externe la Constanţa.

Evenimentul este cel de-al patrulea din seria evenimentelor regionale care urmează după conferința națională cu aceeași temă din luna mai a anului 2023 și după evenimentele regionale de la Iași (Regiunea Nord-Est), Timișoara (Regiunea Vest) și Craiova (Regiunea Sud-Vest).

Întregul studiu îl găsiți aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.