UPDATE: Ion Iliescu a fost audiat la domiciliu în dosarul Mineriadei

Sursa foto: Ministerul Public/facebook

Update: Parchetul General a anunţă punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

Cu referire la probatoriul administrat și situația de fapt, acestea au fost detaliate în comunicatul de presă menționat anterior și care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Public. Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăţie”, se arată în comunicatul Parchetului.

…………………………………………………………………………………

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Echipa a fost formată din procuroarea care se ocupă de dosarul Mineriadei, un poliţist şi o altă femeie. Aceştia au stat doar zece minute în vila unde locuieşte Iliescu.

Procurorii au început audierile în dosarul Mineriadei din 1990, când manifestațiile împotriva guvernului au fost reprimate prin violenţă de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor chemaţi din Valea Jiului.

Audierile au început ieri, iar la finalul lor, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii în rezervă, Vasile Dobrinoiu și Petre Peter, au fost puși din nou sub acuzare pentru evenimentele din iunie 1990 din București.
Cei 7 sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.