CMMB: Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală
Articol de arionmihaela, 1 mai 2024, 15:25
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a prezentat rezultatele anchetei derulate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală.
„Suntem în fața dumneavoastră pentru transparență”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, subliniind că „este o situație fără precedent, o situație care a adus grave prejudicii relației de încredere medic-pacient”.
„Consider că noi, la Colegiul Medicilor Bucureşti, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfăşoare în condiţii corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului. Este de asemenea adevărat că, ori de câte ori există informări sau sesizări care au de-a face, cel puţin cum a fost în această situaţie, cu decesul unor pacienţi sau cu alte situaţii critice, ele trebuie lămurite şi cel care trebuie să primeze întotdeauna este adevărul. Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă şi echidistanţă, fără transparenţă, nu putem merge mai departe”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Președintele CMMB a precizat că toţi cei care greşesc trebuie să plătească, dar, în același timp, „suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical”.
„Considerăm că în condiţiile în care actul medical se dovedeşte a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, este responsabilitatea noastră faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană a subliniat că se așteaptă și rezultatele anchetei Parchetului și a afirmat că Colegiul Medicilor din Municipiul București nu se „antepronunță” în acest caz.
În cazul în care și ancheta Parchetului va stabili că nu a fost vorba despre greșeli medicale, CMMB va fi „intransigent” cu persoana care a lansat aceste acuzații, a mai transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Colegiul Medicilor din Bucureşti s-a autoseizat în acest caz, după acuzațiile lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au murit 17 pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.
„În absolut toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale sau că cineva ar fi făcut vreun act deliberat de a suprima sau a reduce, în scop criminal, un astfel de drog”, a afirmat prof. univ. dr. Liana Pleş, preşedintele Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).
„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a adăugat preşedintele Comisiei de Disciplină.
„În unele dintre aceste cazuri s-au făcut niște eforturi supraomenești, iar echipele medicale au făcut tot ceea ce ținea de ele. Mortalitatea într-o secție ATI ține de o multitudine de lucruri”, a adăugat prof. univ. dr. Lucian Negreanu.
Prof. univ. dr. Liana Pleş a menţionat că au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„Din punct de vedere medical, nu știm de ce s-a făcut această sesizare”, a mai spus prof. univ. dr. Liana Pleș.
Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după acuzaţii referitoare la decesul mai multor pacienţi, în doar câteva zile, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.
Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.
„Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor în acest caz.