deFilm redefinește producția de film: Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu trei trofee Gopo
Articol de bucurestifm, 1 mai 2024, 16:20
deFilm – casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu – se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film, recunoscută prin Green Filming Award, și autohton pentru cea mai recentă producție – thrillerul Spre Nord – distins cu trei trofee Gopo la gala de decernare a premiilor care a avut loc luni, 29 aprilie, la Teatrul Național din București.
Spre Nord, debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, produs de Radu Stancu și Ioana Lascăr, una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, a primit Premiul pentru Cel mai bun film de debut, Premiul pentru cea mai bună imagine (George Chiper-Lillemark), iar tânărul actor Niko Becker, care interpretează rolul principal, a primit premiul Tânără Speranță.
Thrillerul a primit din partea juriului 13 nominalizări la majoritatea categoriilor competitive, inclusiv pentru trofeul secțiunii Cel mai bun film de lungmetraj, fiind unul dintre cele mai nominalizate filme din istoria premiilor Gopo. În prezent, Spre Nord este disponibil pe platforma HBO Max din România și alte 13 teritorii din Europa Centrală și de Est.
Prezența deFilm la Premiile Gopo numără până acum opt premii (pentru titlurile Blu, Lumea e a mea, Ramona, Spre Nord) și 43 de nominalizări la diverse categorii precum Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun film de debut, Cel mai bun documentar sau Cel mai bun scurtmetraj.
Spre Nord este o coproducție cu cinci țări europene care a reunit fonduri de finanțare private și de stat din fiecare țară coproducătoare.
Cea mai recentă recunoaștere europeană pentru casa de producție cinematografică din București de vine prin acordarea premiului Green Filming Award pentru abordarea sustenabilă a viitoarei producții – Dinți de lapte -, cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al regizorului Mihai Mincan, aflat în stadiul de dezvoltare.
Green Filming Award a fost lansat în 2020 de către Torino Film Lab – program care sprijină profesioniștii din industria audiovizuală prin activități de formare, dezvoltare, finanțare și networking. Premiul este acordat sub forma unui grant pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea sistemului de evaluare Green Film și adoptarea strategiilor de sustenabilitate în timpul filmărilor.
Acest premiu subliniază angajamentul casei de producție cinematografică de a aplica aceste principii în toate producțiile sale, o inițiativă esențială în absența unui protocol oficial în România pentru practici de filmare responsabile față de mediu. Măsurile aplicate de companie presupun minimizarea cantității de deșeuri prin încheierea unor parteneriate în vederea reciclării selective, crearea de fluxuri de lucru digitalizate, eliminarea utilizării recipientelor de plastic și înlocuirea acestora cu produse reutilizabile sau complet reciclabile.
Măsurile aplicate de companie în producția filmelor și activitatea internă vizează reducerea amprentei de carbon, implementând soluții ecologice alternative în departamentele de transport și iluminat, precum și politici de protecție a mediului în locațiile de filmare în natură.
Totodată, casa de producție are în acest moment un portofoliu impresionant care constă în: 4 filme de lungmetraj aflate în stadiu de dezvoltare, 3 filme de lungmetraj și 1 documentar în stadii avansate de finanțare și 5 coproducții minoritare în diferite stadii de producție: Titanic Ocean, de Konstantina Kotzamani (majoritar Grecia), Tomorrow will be Another Day, de Pedro Pinho (majoritar Portugalia), Matryoshka, de Maricarmen Merino Mora (majoritar Costa Rica), Mailin, de Maria Silvia Esteve (majoritar Argentina) și Playtopia, de Bara Jichova Tyson (majoritar Republica Cehă).