New Media District, cel mai așteptat show de arte vizuale din România, la Iaşi: expediţii în interiorul unui atom, raze laser activate de public şi galerii virtuale
Articol de bucurestifm, 2 mai 2024, 13:12
New Media District, unul dintre cele mai aşteptate momente ale Romanian Creative Week, eveniment care va avea loc la Iaşi, în perioada 15 – 26 mai 2024, aduce în capitala Moldovei nu mai puţin de 40 de instalaţii spectaculoase, interactive, realizate de 37 de artişti vizuali din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Chişinău.
Cum arată interiorul unui atom atunci când chiar poţi păşi în el? Cum poţi activa, prin propria ta energie, o rază laser, care să străbată un întreg bulevard? Cum arată o galerie virtuală în care obiectul de artă este chiar spectatorul? Acestea sunt doar câteva dintre experienţele pe care echipa de artişti New Media, curatoriată de Andrei Cozlac, dublu premiat de UNITER pentru video mapping, o propune publicului celei de-a patra ediţii a RCW.
Anul acesta, New Media District se va desfăşura în perioada 24 – 26 mai şi va oferi publicului, pe lângă experienţele inedite ale interacţiunii cu zecile de instalaţii de arte vizuale, şi o serie de reprezentaţii excepţionale pregătite de Andrei Cozlac pentru Gala Hop şi aduse special la Iaşi pentru RCW, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană. Reprezentaţiile, susţinute de artiştii Paul Bondane (Sibiu) şi Oana Jipa (Bucureşti), vor avea loc în amfiteatrul Casei Universitarilor.
„Parcul Voievozilor, de lângă Casa Studenţilor, întreg Bulevardul Copou, Academia Română, Casa Universitarilor, dar şi alte locuri din Iaşi vor fi sub amprenta New Media. Sperăm că şi de această dată vom reuşi să surprindem publicul cu zeci de instalaţii de arte vizuale care să îi provoace imaginaţia, curiozitatea, simţurile şi care să-i determine pe spectatori să interacţioneze cu aceste lucrări”, a precizat Andrei Cozlac.
New Media District va găzdui în acest an atât lucrările unor artişti consacraţi în domeniu, cât şi ale unora din noua generaţie. Între aceştia: Dan Băsu, Silviu Apostol, Robert Rusu, Radu Marţin, Ioana Rusu, George Cocoş, Grafo, Alexandros Raptis. Lor li se vor alătura cei cinci studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, câştigătorii burselor oferite de RCW, care îşi vor prezenta lucrările în cadrul New Media District.
Secţiunea New Media a RCW va mai găzdui „Not so far anymore”, o compoziţie spaţială ce îşi propune să stârnească atenţia publicului, realizată de artistele Ana Călinescu şi Livia Pleşca. Instalaţia va putea fi admirată la Palas Campus, în perioada 15-26 mai.
De asemenea, „Organisme cu miez virtual”, o expoziţie de sculpturi fizice cu nucleu virtual, semnată de Saint Machine, în colaborare cu Sergiu Negulici, Micleuşanu Mitoş, Răzvan Levardă, va putea fi văzută la Galeria Drosu, pe toată perioada RCW.