Mogoșoaia ClasicFest – la o nouă ediţie, pe 25 şi 26 mai

Sursa foto: Andra Radu

O nouă ediţie a Mogoșoaia ClasicFest, continuă și în acest an sub genericul „Culturile lumii”. Evenimentul va avea loc în perioada 25 si 26 mai, în spațiile Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Tări din Asia, Europa, Africa și America de Sud și-au anunțat participarea, iar cu ocazia acestui festival veți putea descoperi prin muzică, artă plastică, dans, imagini și tradiții, tări ca: Uruguay, Vietnam, Egipt, Turkmenistan, Siria, Irak și România.

Timp de două zile, în spaţiile de poveste ale Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia, vă veţi putea bucura de: expoziţii de artă plastică, fotografie, obiecte tradiţionale, proiecţii de filme, concerte, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii.

Sâmbătă 25 mai, la ora 13.00 va avea loc Festivitatea de premiere şi vernisajul expoziţiei laureaţilor ediţiei a V-a Concursului Internaţional de artă plastică „Martha Bibescu”, organizat în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

În aceeaşi zi, la ora 14.00 va debuta suita de manifestări propusă de Egipt, Siria şi Irak: prezentare de filme documentare, concertul de muzică arabă susţinut de Feras Sarmini (Politiki Lyra) şi Alexandru Nistoreanu (Oud) şi deschiderea expoziţiei reunind lucrări de pictură şi sculptură mică realizate de artiştii Farouk şi Ammar Alnahhas din Siria, de pictorul Geafar Dia din Iark, precum şi obiecte tradiţionale din Egipt.

La ora 16.00, Ambasada Turkmenistanului propune un complex de manifestări din care nu vor lipsi: proiecţii de filme documentare, un recital de dutar (instrument tradiţional din această ţară), spectacolul de dansuri tradiţionale „Kusht Depdi” şi o expoziţie în care vor fi prezentate cărţi dedicate parsonalităţii lui Magtymguly Fragi – 300 de ani de la naşterea creatorului limbilor turcice, precum şi costume tradiţionale şi fotografie.

Duminică 26 mai, de la ora 12.00, debutează manifestările propuse de Vietnam. După proiecţia de filme documentare, va avea loc un spectacol de costume tradiţionale vietnameze, precum şi un recital susţinut de: Trinh Dan Nhi (vioară), Giang Nguyen Zha (violoncel) şi Ana Gheba (pian). De asemenea într-una din sălile de la parterul Palatului Mogoşoaia vor putea fi admirate lucrările de pictură ale pictoriţei Van Duong Thanh.

La ora 14.00, Ambasada Uruguayului propune o călătorie în America de Sud, incluzând conferinţa etnomuzicologului şi cercetătorului Carlos Blanco Fadol, care de-a lungul a 40 de ani a folosit muzica ca un element de comunicare pur antropologic. Acesta va susţine un recital împreună cu percuţionista Irina Rădulescu. La final vor fi proiectate filme documentare despre El Candombe şi expoziţia de fotografie a artiştilor uruguayeni Gaston Britos, Jorge Tulio Idiarte Borada Diaz şi Julio Testoni.

România va fi reprezentată, la ora 16.00, de actriţa Lamia Beligan şi chitaristul Tudor Niculescu Mizil, într-un spectacol sincretic, care va fi urmat de vernisajul expoziţiei de pictură, grafică, litografie şi sculptură a artistului Samy Briss, creator născut la Iaşi, plecat în Israel şi care cunoaşte succesul internaţional în Franţa, odată cu stabilirea la Paris. Prezintă Adina Renţea.

Pe parcursul ambelor zile de festival vor avea loc opt ateliere de: bijuterii handmade, caricatură, mandale, dans tradiţional turkmen, pictură 3 D şi colaj artistic. Locurile la atelierele pentru copii şi adolescenţi sunt limitate. La fiecare dintre acestea vor fi acceptaţi maxim 10 participanţi. Doritorii trebuie şi exprime dorinţa scriind pe adresa asociatiaprovalores@gmail.com.

La manifestările din spaţiile interioare ale palatului intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.