Ghidul Alegerilor Europarlamentare 2024

La fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European.

În alegerile europarlamentare, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European (europarlamentari).

Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct. Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european.

Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii dau formă și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Europene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept.

Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

Astfel, la alegerile europarlamentare 2024 vor fi aleși 720 de membri ai Parlamentului European, un număr în creștere față de cele 705 locuri actuale, explicația creșterii fiind aceea a schimbărilor demografice din mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în întreaga Uniune Europeană în perioada 6-9 iunie și vor fi organizate în conformitate cu legislația electorală din fiecare stat iar rezultatele vor fi anunțate abia duminică seara astfel încât votul din țările care votează mai devreme să nu influențeze rezultatul celor care votează mai târziu, exact cum este cazul României.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.