Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Port Popular Romanesc/Facebook

Duminică, 12 Mai, sărbătorim Ziua Națională a Portului Tradițional din România.

Această zi este prevăzută în Lege din anul 2015.

Potrivit acestei legi, în luna mai, în curricula şcolară pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România este sărbătorită, în fiecare an, în cea de-a doua zi de duminică a lunii mai.

Potrivit inițiatorilor, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanţa şi din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului şi tradiţiilor proprii şi se evidenţiază modul în care cetăţenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferenţele dintre grupuri ducând la evoluţie şi îmbogăţire culturală.

Organizarea activităţilor dedicate acestei zile sunt sprijinite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor.

O serie de manifestări specifice pentru marcarea acestei zile sunt organizate la nivelul întregii ţări.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.