VIDEO: „Avem parte de o nouă generație a Eurovisionului care vrea calitate și niște produse în care reprezentații ei să se identifice.” – Răzvan Petre

Eurovision 2024 și-a ales câștigătorul. Trofeul acestui an merge în Elvetia, fiind câștigat de Nemo cu piesa The Code, cu un numar total de 591 de puncte. Pe locul al II-lea s-a clasat Croația cu piesa Rim Tim Tagi Dim a lui Baby Lasagna (547 de puncte), iar pe locul al III-lea a ajuns Ucraina cu melodia Teresa & Maria a artistelor alyona alyona & Jerry Heil (453 de puncte). Răzvan Petre s-a întors de la Malmo direct în studioul București FM pentru a ne spune detaliile din spatele camerelor.

Răzvan Petre a fost prezent la o ediție Eurovision cu multe controverse. „A fost frumos, dar ca orice Eurovision, cu tot felul de discuții, mai multe ca niciodată. Numai în pielea celor de la EBU să nu fi fost. Au avut de gestionat tot felul de scandaluri simultan.”

„Multe dintre lucrurile astea le-a provocat chiar EBU. A dat afară un concurent din marea finală, prima dată în istoria Eurovision. O anchetă este încă în desfășurare, astfel că nu l-au lasăt să performeze. Ar fi foarte, foarte interesant ca el să fie declarat nevinovat.”

„Oamenii au pariat, unii dintre ei chiar și pe Olanda, pentru că era una dintre favorite. Piesa probabil ar fi ocupat un top trei. Pentru lucrurile acestea nu știu dacă răspunde cineva.”

Pe lângă descalificarea Olandei, un alt scandal a fost provocat de participarea Israelului la ediția din acest an, în contextul războiului cu Palestina. „În a 2-a semifinală, când a performat Israelul, am avut un vârf al protestelor, iar sâmbătă seară s-a protestat chiar în fața sălii de spectacole din Malmo. Au fost incidente între protestatari și forțele de securitate.”

Fanii Eurovision se schimbă, dar sunt din ce în ce mai mulți. „Avem de-a face cu o generație Eurovision care nu mai depinde de caietele de marketing ale anilor 2000, cele cu scandaluri, cu fake publicity. Iar ceea ce oferă scena Eurovision acum atrage 10-15.000 de oameni în sala de spectacole, în funcție de capacitate și peste un miliard de oameni la televizor, vreo jumătate de miliard în social media.”

„Este o generație care vrea calitate și care vrea niște produse care sa o reprezinte. Generația nouă a Eurovisionului a mers în sală și a huiduit dacă a avut de huiduit, a mers în sală și aplaudat dacă a avut de aplaudat. Este o generație mult mai sinceră și mult mai directă și face lucrurile mult mai simplu și mult mai firesc decât generațiile noastre.”

Câștigătorul concursului a fost judecat mai degrabă din prisma aparenței decât a talentului. „Au apărut tot felul de poze prin presă și cred că de fapt nu participarea și performanța lui Nemo la Eurovision a inflamat opinia publică nu numai de la noi, de prin toată Europa, ci fotografiile care au apărut după. Oamenii te judecă după poze, nu după ceea ce știi să faci.”

„Am avut acel trofeu în mână, are vreo 4-5 kg. Este destul de greu. E o speculație că l-ar fi spart special, făcând trimitere la piesă. Omul are 50kg este greu să ridici un astfel de trofeu, ba chiar și mai greu să-l pui jos.”

Răzvan Petre credea mai mult într-o altă piesă. „M-aș fi așteptat, să câștige Croația concursul Eurovision, pe care de altfel am și votat-o, pentru că mi s-a părut o piesă foarte bună, veselă și dinamică. A fost o explozie dinamică și un pic progresistă.”

„Ar fi dat un impuls multor producători de muzică din Europa și poate mai scăpam și noi de baladele acelea.”

Răzvan a fost într-un juriu de specialitate și ne explică diferența dintre preferințele juraților și cele ale publicului. „Juriul întotdeauna va avea tendința să voteze ori o piesă foarte comercială, care sună foarte bine, care poate merge mai departe și poate deveni o piesă gold, așa cum s-a mai întâmplat cu alte melodii din istoria Eurovision, ori o baladă simpluță, cântată foarte bine și care gâdilă urechile unui om care ascultă muzica altfel.”

„Publicul votează din alte perspective show-ul, a felului în care sună piesa, a energiei pe care o emana respectiva piesă, a modului în care melodia este percepută per total. Publicul nu este specialist, publicul simte ceva, merge pe emoție.”

Am avut mai puține piese cu potențial de a fi difuzate pe radio. „A fost o ediție destul de pestriță, de colorată, bazată foarte mult pe standing, pe mesaj, pe orice altceva. Piesa Isrealului chiar dacă e baladă, este una dintre cele mai bune piese de la Eurovision de anul acesta, exceptand o porțiune din piesă care a fost făcută special pentru Eurovision. Asta nu înseamnă că nu poate fi dată la radio.”

România trebuie să își facă temele dacă vrea să participe din nou la acest concurs. „Cred că ar trebui să stăm un pic deoparte să vedem cam ce ar trebui făcut, să urmărim despre ce este vorba în concursul Eurovision, care sunt cerințele și să stabilim dacă noi dorim să ne asociem sau nu cu tendințele concursului care sunt foarte clare.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla tot ce s-a întâmplat la ediția de anul acesta a showului Eurovision!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.