Nu încerca așa ceva acasă: cum să „sapi” un coleg cu ajutorul deepfakes
Articol de bucurestifm, 15 mai 2024, 10:56
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
La rubrica „Break the fake” am vorbit frecvent despre tehnologiile deepfakes și cum sunt ele utilizate în campaniile de dezinformare sau de manipulare a alegerilor. Din păcate, tehnologiile de acest tip au devenit așa de ieftine și de ușor de folosit, încât au început să fie utilizate de oameni obșnuiți în scopuri meschine – de exemplu, pentru a face rău fostelor iubite sau colegilor de muncă.
O știre de acest tip, una care poate părea aproape nebunească, vine din SUA. Mai exact, din Baltimore. Conform publicației The Baltimore Banner, poliția l-a arestat, la sfârșitul lunii aprilie, pe fostul director de atletism al Liceului Pikesville, acuzat de infracțiuni legate de presupusa utilizare a inteligenței artificiale pentru a-l imita pe directorul liceului, Eric Eiswert, determinând publicul să creadă că Eiswert a făcut în privat comentarii rasiste și antisemite. Anchetatorii au determinat că Darien a falsificat vocea lui Eiswert și a distribuit clipul audio pe rețelele sociale.
Clipul a avut consecințe dramatice pentru persoana vizată, directorul școlii: acesta a fost suspendat temporar din funcție, iar clipul falsificat a dat naștere unui val de ură și agresivitate îndreptate împotriva lui pe rețelele sociale. În plus, mulți dintre foștii și actualii studenți ai liceului au crezut că Eiswert chiar a făcut acele comentarii ofensatoare.
De asemenea, circulația acestui clip a afectat încrederea dintre administrația liceului și profesorii angajați, care s-au temut că ar putea fi înregistrați și supravegheați fără știrea lor. Nu în ultimul rând, secretariatul a fost copleșit de telefoane date de părinții îngrijorați sau revoltați în legătură cu profesorul rasist.
Se pare că Darien a recurs la acest gest de răzbunare după ce directorul l-a investigat într-un caz de deturnare de fonduri. Darien a autorizat o plată de aproape două mii de dolari către antrenorul echipei de baschet de juniori a școlii, care era și colegul său de cameră, sub un pretext fals. În acest context, îți reamintesc care sunt indiciile contextuale după care poți identifica un clip audio realizat cu ajutorul inteligenței artificiale:
- Vocile deepfake pot pronunța greșit anumite cuvinte deoarece tehnologia întâmpină dificultăți în a crea cuvinte și fraze pe care subiectul real nu le-a spus în mostrele de voce;
- Vocea este lipsită de emoție și inflexiuni firești, sună „plat”;
- Unele înregistrări au un tip de sunete statice pe fundal, distorsiuni sau artefacte rezultate din procesul generativ;
- Vocea are o frecvență mai ridicată decât în mod normal, este mai puțin „plină”.
Atât pentru azi. Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.