VIDEO: „Nici victima, nici agresorul nu au stima de sine. Victima coboară și se simte inferioara, agresorul se poziționează superior, are mai multă energie și își ia validarea din faptul că umilește pe cineva.” Simona Ciff, psiholog

Bullyingul este o formă de comportament agresiv. Agresorul intimidează o altă persoană, iar procesul de dezvoltare normală a victimei poate avea de suferit. Pentru a fi considerat bullying trebuie să îndeplinească 3 criterii: intenția agresorului de a răni o altă persoană, diferența de putere dintre 2 oameni și repetiția. Acesta poate avea loc la nivel verbal, fizic, social sau pe internet.

Psihologa Simona Ciff a lucrat la normele legii bullyingului în cadrul Ministerului Educației si ne-a explicat astăzi în matinalul București FM cum ne putem controla emoțiile.

Ce a determinat-o să o ia pe drumul psihoterapiei? „Este foarte important să fii conștient care sunt darurile tale. Eu observasem de vreme că mă descurc foarte bine la comunicare, vorbesc ușor și pot crea un anumit grad de autenticitate.”

„Oamenii se simțeau bine în prezența mea, veneau să-mi spună chestii, dar eu nu știam ce să le spun, îmi dădeam cu presupusul. Am avut un mentor pe care l-am întrebat ce să fac, m-a indrumat catre facultatea de psihologie și mi-a plăcut ideea.”

Principiile familiei au fost diferite, față de cele în care Simona crede. „Istoricul familiei mele este de medici și avocați și pe atunci acestea erau singurele două profesii de luat in seama. Deci dacă nu ești medic și avocat, ești nimeni în drum, menirea mea era de fapt să fiu medic.”

„Nu mă interesează rezultatele atât de mult cât atitudinea cu care ajungem și ce devii tu ca om, pentru că asta e și ceea ce dăm noi, generație, o anumită atitudine și faptul că poți să-ți alegi atitudinea. Etichetele nu contează atât de mult.”

Simona Ciff contiuna: „De foarte multe ori noi în societate ne legăm de etichete. Sunt profesor, doctor, ar trebui să mă respecți. Ar trebui să o faci de fapt dacă vezi că sunt demnă de respect pentru tine, dacă vezi că nu te umilesc, dacă vezi că te înțeleg și ajung la sufletul tău.”

„Respectul decurge automat din atitudinea pe care o ai și mai puțin din cum cum te recomanzi. Noi, adulții, ne fălim cu profesiile, de regula cei care spun mereu „știi cine sunt eu”,fac asta asta pentru că în interiorul lor nu se respecta .Pe măsură ce tu te respecți mai mult pe tine și te iubești mai mult pe tine, nu mai ai nevoie de ceilalți, nu mai ai nevoie de aprobare.”

Creierul nostru funcționează ca un telefon. „De aici am creat ideea de smartphone și bunica brain. Orice-i spui creierului, te crede. Dacă-i spun că e greu, el va spune hai să o lăsăm pe mâine că e greu. Eu de vreo 7 ani nu mai am cuvântul greu.”

Simona ne-a explicat ce se întâmplă cu personele care sunt implicate în bullying. „Atât cel care intră în rolul de victimă, cât și cel în rolul de agresor, au parte de lipsă de stimă de sine. Niciunul nu se respectă pe el. Doar că unul coboară și se simte inferior, agresorul se poziționează superior, are mai multă energie și își ia validarea din faptul că umilește pe cineva.”

„În momentul în care tu te respecți pe tine, nu simți nevoia să vii să-ți bați joc de celălalt, tu nerespectându-te pe tine și nevalindându-te, îți iei asta de la ceilalți, în special de la martori. Cu cât este mai mare expunerea, cu atâta în mentalul tău neevoluat și lipsit de conștiință în momentul respectiv, pari mai interesant. Bullying-ul fără martori nu prea există.”

Nu pedepsele sunt soluția! „Pedepsele nu te educă. Simplul fapt că pedepsești pe cineva, nu îl va învăța pe acesta să vorbească frumos, pedeapsa il va face doar să-și ascundă comportamentul, pentru că va avea aceleași rețele neuronale, va funcționa pe aceleași tipare cu care este obișnuit. Are nevoie de o expunere și de un context unde să i se ceară să repete alte comportamente.. Obișnuință îți forțează creierul să adopte un comportament opus față de cel pe care vrei să îl schimbi.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla tehnicile necesare unei vieți în care părerile celorlalți nu mai contează atât de mult!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.