VIDEO: Luminița Velciu, autoarea cărții „Song, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță” – „Ioan Luchian Mihalea azvârlit direct către cer într-un moment în care nu apucase să ne învețe cum să trăim fără de el.” 

Pentru grupul Song totul a început în anul 1974. Era pata de culoare și de viață de care oamenii aveau nevoie în acea perioadă, era un cor care nu cânta melodii patriotice și care nu avea pe scenă oameni îmbrăcați doar în negru, ceva nou pentru România. Luminița Velciu, autoarea cărții „Song, un cântec amuțit – Trei decenii fără Oanță” a venit în această dimineață în studioul București FM.

Sursa foto. Cornel Munteanu

Luminița Velciu ne-a explicat de ce această carte trebuie să ajungă pe rafturile bibliotecii tale:

„A fost o istorie, o poveste întreagă. Lumea are nevoie de această carte să descopere, cei care au uitat să-și aducă aminte și cei care nu știu, să învețe ce a însemnat proiectul Song, proiectul Minisong, viața lui Ioan Luchian Mihalea, cel care a format o grămadă de oameni pe care îi vedem acum în industria muzicală și nu numai.”

Pentru ca acest volum să ia naștere, s-au implicat peste 100 de oameni: „Cartea aceasta n-am scris-o eu, doar am fost mama sa purtătoare. Cartea este scrisă de 120 de oameni de pe toată planeta. Pe 11 iunie anul trecut era o idee, în scurtă vreme se împlinește un an de când această idee a circulat. Sunt convinsă că e de la Oanță.”

Sursa foto. Cornel Munteanu

„Puteți să ziceți că-s nebună, dar eu așa cred pentru că prea și-a dorit-o și prea a ieșit așa de frumos.”

Sound-ul acestui cor era unul foarte modern pentru momentul respectiv: „În momentul în care păstorul are carismă, îl văd și ceilalți ciobani care vor și ei să devina precum acesta. Ioan Luchian Mihalea a fost un tip extrem de carismatic și extrem de inovativ, format de mic în ceea ce însemna cultură muzicală. A studiat vioara, a fost un tip foarte talentat.”

„Songul înseamnă cântec, songul înseamnă viața lui loan Luchian Mihalea. El a declarat că Songul este singura lui dragoste, ratând astfel multe alte amoruri.”

Sursa foto. Cornel Munteanu

Pe invitata din matinal, grupul Song a ajutat-o să ajungă omul de astăzi. „Eu am ajuns în televiziune datorită Song-ului pentru că am fost acolo la o filmare în 1985 și mi-am dorit să lucrez și eu în domeniu. În profesia mea, în fiecare zi, mă bazez în tot ceea ce fac, pe informațiile și pe sfaturile pe care mi le dădea Mihalea: de la postură până la felul în care trebuie să vibrezi, la felul în care trebuie să rotunjesc cuvintele.”

Moartea lui Ioan Luchian Mihalea a fost un moment dramatic, mai ales pentru cei care făceau parte din corul Song. „S-a stins în urmă cu 30 de ani, a fost pur și simplu mișelește, azvârlit direct către cer într-un moment în care nu apucase să ne învețe cum să trăim fără de el.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a descoperi sau redescoperi istoria grupului Song!

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.