VIDEO – Bucuresti FM recomandă: ”Comunicarea 2.0”, by Antonio Momoc
Articol de bucurestifm, 23 mai 2024, 11:18 / actualizat: 23 mai 2024, 14:04
„Comunicarea 2.0” poate ajunge de astăzi pe rafturile bibliotecii tale! Revoluția digitala, rețele sociale și inteligența artificială se răsfrâng asupra informării corecte. Antonio Momoc, autorul volumului și cercetător în științele comunicării la Universitatea din București, este cu noi în studio. Ești așteptat la lansare astăzi, 23 mai, ora 17:00, la The Coffee Factory din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 54).
Antonio Momoc și-a început cariera jurnalistică la București FM. „Vreme de vreo 7-8 ani am lucrat aici. Am trecut prin toate etapele: am fost reporter, prezentator de știri, producător, realizator de emisiuni, moderator. A fost o școală de radio pentru mine.”
„Ulterior, am dat mai departe studenților reguli de bază și reguli care țin de acuratețe, de onestitate, de transparență. Până la urmă, valori fundamentale ale jurnalismului, care dau credibilitate și seriozitate profesiei.”
Volumul „Comunicarea 2.0” analizează impactul noilor tehnologii digitale, al rețelelor sociale și inteligenței artificiale asupra informării corecte și a jurnalismului tradițional.
Apărută la Editura „Revistei Timpul” din Iași, cartea este o analiză despre impactul Inteligenței Artificiale, algoritmilor, platformelor digitale, big data asupra comunicării publice și al creșterii îngrijorărilor că modelul de limbaj, precum cel dezvoltat de OpenAI pentru a genera text natural, chat-botul AI, ar putea fi folosit de către diverși actori politici pentru dezinformare și manipulare, pe fondul criticilor publice tot mai severe la adresa platformelor digitale.
Internetul a oferit posibilitatea oricui să devină producător de conținut, iar în funcțiile de intențiile din spate alți oameni pot avea de suferit. „Inteligența artificială este un instrument, este un asistent. Poate fi folosit atât într-un sens pozitiv, cât și într-un sens negativ, în funcție de intențiile celui care introduce codul.”
„Când vorbim despre Comunicarea 2.0 ne referim la trecerea aceasta de la un jurnalist clasic care se putea manifesta pe site-urile de știri, în radio, în televiziune la cei care se folosesc de platforme digitale. Practic, oamenii obișnuiți, consumatorii de ieri de știri sau de conținut, sunt transformași în creatori prin aceste instrumente.”
„De la a transforma toți producătorii de conținut din zona social media în așa-numiți jurnaliști este cale foarte lungă.”
În cadrul evenimentului de lansare va avea loc si o dezbatere captivantă despre „Comunicare și Politică în Epoca Digitală“ moderată de lect. univ. dr. Daniel Nica, prezentatorul evenimentului „Scena gândirii“ de la Opera Națională București. Vor lua cuvântul profesorii de jurnalism Romina Surugiu și Aurelian Giugăl, precum și directorul grupului editorial Tritonic, scriitorul Bogdan Hrib.
Inteligența artificială poate și folosită de către jurnaliști ca un instrument de verificare și de sinteză. „Este foarte important cum ceri și care este comanda pe care i-o dai. Acum îi poți cere lui chat GPT să-ți facă o sinteză pe sursele cele mai relevante, sigure și transparente în legătură cu un scandal de presă sau de investigație.”
„Dacă însă nu știi cum să-i ceri lucrul acesta, el îți poate colecta tot felul de surse, mai mult sau mai puțin dubioase, iar rezultatul nu mai este unul veridic.”
Educația în ceea ce privește pericolul de pe internet pornește de la tutorii legali. „Părinții sunt primii care au această responsabilitate. Trebuie să aibă grijă la ceea ce consumă copilul. Aceștia cresc cu telefonul mobil, în mână și problema principală este cum îi învățăm de mici cât și ce anume să consume din social media sau din gaming, din Youtube.”
„Apoi școala generală și liceul sunt extrem de importante în dezvoltarea lor. Organizațiile civice, școlile de media, toate acestea trebuie să se formeze în sensul gândirii critice și al alegerii responsabile.”
Inscrieri și detalii pe: https://www.antoniomomoc.ro/author/admin/
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi despre jurnalismul din ultima perioadă!