ANPC: Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate

Foto: Alina Ene

Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, acestea fiind absolut necesare în caz de reclamaţie.

Este mesajul scris, sâmbătă, pe Facebook, de către directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Acesta a postat mai multe recomandări şi sfaturi pentru părinţi, în preajma zilei de 1 iunie, când se cumpără mult mai multe astfel de cadouri pentru copii decât într-o perioadă obişnuită.

Sfaturi: – achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamaţie; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale.

– jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei, a scris Paul Anghel.

-verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română.

Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici, mai spune Paul Anghel.

Acesta a punctat că, în urma acţiunilor de control, comisarii ANPC au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, produse motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

De asemenea, au fost găsite la comercializare jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor.

Potrivit sursei citate, au fost identificate şi produse periculoase precum: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip ‘YO-YO’ cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic, jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, toate acestea fiind retrase definitiv de la comercializare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.