Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor

arhiva

Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor.

Acesta va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern.

Preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu:

”Ştiţi că avem un Monitor al preţurilor la alimente foarte mare. Avem toate magazinele din ţară, cu toate produsele alimentare, deci e gigantic, şi, fiind gigantic, e foarte greu de utilizat de consumatori şi atunci am hotărât să facem şi o variantă simplificată, numai pentru produsele de bază identificate de Guvern în lege. Deci, o secţiune a monitorului în care pot fi văzute şi comparate preţurile numai la aceste produse de bază, să aveţi o variantă mai redusă, dar mai simplă şi mai uşor de utilizat a monitorului. Sper să o lansăm curând.”

Potrivit acestuia, deocamdată doar jumătate dintre retaileri au furnizat datele necesare referitoare la preţuri.

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.

Potrivit actului normativ, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare, conform OUG 67/2023, se prelungeşte până la 31 decembrie 2024.

Produsele agricole şi alimentare al căror preţ de vânzare este plafonat sunt: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu ‘000’ până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.