VIDEO – „O serie de recitaluri incredibile făcute de tineri minunați care în etapa de concurs cântă ca și cum ar fi la un recital cameral.” – Cristina Uruc despre primele etape ale Concursului International George Enescu

Avem o nouă ediție a celui mai important concurs de muzică clasică din România! Ediția a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu va avea loc între 31 august şi 27 septembrie în București, deschiderea fiind la Ateneul Român cu Concertul de Gală. În această ediție vei putea asculta multe recitaluri extraordinare. Pe scenă vor urca laureați ai edițiilor anterioare, membri ai juriului și invitați speciali. Organizatoarea Cristina Uruc ne-a povestit mai multe în matinalul București FM.

Înscrierile pentru tinerii artiști sunt încă deschise! „Suntem într-o febră a înscrierilor, colegii mei deja au sortat, au analizat peste 550 de înscrieri, cel mai mare număr din istoria concursului. Suntem foarte bucuroși, mai ales pentru că încă avem deschise înscrierile pentru secțiunea de compoziție și masterclass-ul de dirijat și interpretare. Sperăm să depășim numărul de 600 înscrieri.”

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment cu multă istorie în spate. „Prima ediție a avut loc în anul 1958, de atunci concursul s-a desfășurat la un interval de 2-3 ani, exceptând o perioadă în care concursul nu a avut loc înainte de anii 90.”

„Este un concurs cu notorietate atât la nivel național, cât și internațional, ca dovadă stă numărul mare de artiști înscriși anul acesta. Deci, înseamnă că există un nivel ridicat. Dintre cei peste 550 la secțiune vioară, violoncel și pian vor veni la București câte 50 la fiecare secțiune. Este foarte, foarte mult de lucru.”

Cristina ne-a spus mai multe despre juriu și despre concurenții talentați care s-au înscris deja. „În fiecare juriu de secțiune vor exista câte trei membri. Abia așteptăm să vedem rezultatele, să vedem media voturilor și să îi cunoaștem pe cei 50 care vor veni la București în septembrie, atât din România, cât și din Africa de Sud, Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii și restul Europei.”

„Avem peste 25 de participanți români. Asta înseamnă undeva la peste 5,5% din totalul de înscriși. Sunt șanse ridicate ca dintre cei 25 să avem la București, în edițiile live mulți români.”

Drumul până la finală este lung și plin de provocări: „Primele două etape ale fiecărei secțiuni vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala Enescu. Intrarea este liberă, oamenii pot veni să-i asculte. Este o serie de recitaluri incredibile făcute de tineri minunați care practic în etapa de concurs cântă ca și cum ar fi la un recital cameral.”

„Semifinalele și finalele vor avea loc la Ateneul Român. Semifinalele sunt cu acompaniament de pian, iar intrarea rămâne liberă. Finalele sunt cu orchestra. Finala de violoncel va fi acompaniată de Orchestra Națională Radio, finala de vioară și de pian va fi susținută de Filarmonica George Enescu.”

Ediția din anul 2024 vine cu surprize. „Pe lângă structura la care am revenit de dinainte de pandemie și structura juriului în care am invitat și manageri și directori de marketing de la case de edituri de partituri. Am introdus și sesiuni de well-being pentru că pe noi ne interesează foarte mult starea mentală și fizică a muzicianului.”

„Pentru secția de compoziție, există șansa ca lucrările să fie văzute și să fie luate de o casă de publicare de partituri. Managerii artistici din Statele Unite ale Americii și din Europa, care sunt în juriile de vioară, viloncel și pian, oferă mult mai multă vizibilitate și oportunități de a semna cu mari agenții.”

Chiar dacă există premii în bani, Cristina ne-a explicat că banii nu sunt totul. „Premiile sunt în valoare de peste 150.000 euro, dar din punctul meu de vedere, nu valoarea materială a premiilor este importantă, cât oportunitatea muzicienilor de a fi ascultați, de a fi văzuți de nume mari din muzica internațională și de faptul că după ce câștigă acest concurs au oportunități de concert nu numai la filarmonicile din țară, dar și în alte țări.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a te asigura că vei fi și tu la Concursul Internațional George Enescu pe scenă sau în public!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.