VIDEO: Află ce trebuie să faci dacă vrei să fii observator la secțiile de votare pe 9 iunie!

Alegerile locale și europarlamentare se apropie cu pași rapizi pentru că pe 9 iunie ieșim la vot! Coaliția VotCorect dă startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenți, mai exact, pentru cetățenii cu drept de vot care nu fac parte dintr-un partid politic.

Septimius Pârvu, expert în buna guvernare si procese electorale în cadrul Expert Forum, ne-a dat detalii în matinal despre înscrieri și sarcinile pe care un observator trebuie să le îndeplinească.

Septimius ne-a oferit mai multe informații despre Coaliția VotCorect. „Noi nu suntem influențați de niciun partid sau de vreun candidat independent. Suntem vreo șase organizații neguvernamentale din toată țara și avem la rândul nostru o acreditare de la Autoritate Electorală Permanentă, care ne certifică în privința delegării acestor observatori.”

Elibigibilitatea pentru poziția de observator se face pe baza următoarelor criterii: „Trebui să fii independent politic, n-ai voie să fii, conform legii, parte dintr-un partid, iar cerința noastră este să nu fi făcut parte dintr-o campanie electorală. Pe lângă aceste criterii, trebuie să ai drept de vot, adică să ai peste 18 ani.”

Dacă ai fost selectat pentru această funcție, pe data de 9 iunie vei primi diverse sarcini: „Biroul Electoral este acolo ca să organizeze procesul, adică direcționează persoanele care stau la masă. Noi nu suntem parte din acea comisie, dar vedem ce fac ei, ne uităm la modul în care își desfășoară activitatea.”

„Trebuie să te asiguri că membrii comisiei electorale respectă legea. Alegătorii trebuie să își poată exercita drepturile cum trebuie, competitorii electorali nu au voie să fie prezenți pentru vreo campanie. Noi nu avem voie să punem mâna pe liste, nu numărăm voturi.”

„Putem face plângeri, putem face sesizări la Președintele Biroului Electoral al secției de votare, putem merge și la birourile superioare, dacă nu se întâmplă nimic. Depinde foarte mult de secțiile de votare. Sunt președinți foarte conștiincioși, alții mai puțin.”

„Observatorul trebuie să stea într-o secție de votare de la 6 dimineața de când se deschide secția până se termină numărătoarea și se completează procesul verbal.”

Coaliția VotCorect se ocupă și de niște chestionare create cu scopul de a deveni din ce în ce mai buni. „Încercăm să îmbunătățim lucrurile pentru viitor, pentru că observarea nu e numai pentru prezent. Adică sigur vrei să te asigur că se întâmplă totul așa cum, ar trebui, dar ideea este să fim din ce în ce mai pregătiți.”

„Bazat pe datele acestea, am reușit să în zilele trecute să îmbunătățim anumite chestiuni. Un moment interesant, a fost în 2019, când a existat o întreagă campanie împotriva sistemul electronic. Despre tabletele din secție s-au zis diferite lucruri care nu erau adevărate, despre ce face sistemul de fapt, fără a exista o înțelegere a mecanismului. Noi chiar am mers în Parlament atunci cu raportul.”

Pentru mai multe informatii despre coalitie, activtatea de observare si inscrieri vizitati https://votcorect.ro/euro-locale-2024

Hai și tu cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla dacă ți se potrivește și ție poziția de observator la secțiile de votare!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.