Petit rappel: Expoziție dedicată Centenarului Institutului Francez din România

Institutul Francez din România sărbătorește un secol de relații diplomatice culturale franco-române împreună cu publicul său!

Momente istorice și detalii mai puțin cunoscute din viața Institutului, de la înființarea sa în 1924, până în zilele noastre sunt readuse la viață de expoziția sub forma unui roman grafic organizată în spațiul pietonal de pe Bulevardul Dacia, nr. 77.

Expoziția artistelor Anna Benczédi și Maria Surducan este dublată de o broșură ilustrată. Lucrările ce compun expoziția evocă istorii și amintiri prin imagini fluide, în dialog cu explorarea curatorială a proiectului dedicat centenarului. De la jurnalele vremurilor, arhive, studii istorice și interviuri recente, fiecare pagină este atent construită ca un spațiu al memoriei. Imaginile îndeamnă la reflecție asupra contextului politic și diplomatic ai celor 100 de ani de relații franco-române, în care s-au construit, prietenii sincere și pasiuni culturale comune.

Paginile ilustrate pornesc de la câteva repere temporale principale: inaugurarea oficială a Institutului Francez de Înalte Studii în România în 1924, amploarea evenimentelor dedicate cărții franceze și seratele muzicale din perioada interbelică, perseverența Institutului în anii tulburi ai războiului urmați de instaurarea regimului comunist și deschiderea unor noi orizonturi în rețeaua francofonă europeană de după 1989.
În jurul acestora, sunt conturate detalii esențiale care țin de inițiative personale, ca eforturile profesorilor români și francezi de a îngriji colecții de cărți în timpul cenzurii comuniste, sau expoziția retrospectivă de artă românească la Jeu de Paume din 1925.
Dincolo de discurs, linia ilustrației permite o trecere într-un repertoriu imaginativ, între certitudine istorică și curiozitate pentru perspective noi, între date de arhive și citirea acestora în contexte contemporane.

Expoziția și ediția ilustrată sunt dedicate celor care au făcut posibilă sărbătorirea unui secol de la înființarea uneia dintre cele mai cunoscute instituții culturale din țară, o comunitate devotată de cititori și cinefili, martorii unor istorii și amintiri de substanță diversă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.