Examene clinice gratuite, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun

foto: Facebook Societatea Română de Hipertensiune

Examene de spirometrie, măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului vor fi efectuate gratuit astazi în Piaţa 21 Decembrie 1989 din Bucureşti, în intervalul orar 9,00 – 17,00, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, va desfăşura un eveniment de informare şi testare a populaţiei având drept scop educarea publicului cu privire la impactul negativ al fumatului asupra sănătăţii. În data de 31 mai 2024, o echipă formată din personal medical voluntar şi personal de suport va informa publicul şi va realiza examene clinice noninvazive (spirometrie, măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului), în Piaţa 21 Decembrie 1989 din Bucureşti (lângă fântâna de la Universitate), în intervalul orar 9,00 – 17,00”,transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În data de 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun, instituţiile şi organizaţiile din domeniul sănătăţii din România se alătură iniţiativei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a promova şi îmbunătăţi nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte pericolele asociate consumului de tutun, riscurile promovării produselor de tutun mai ales în rândul tinerilor şi necesitatea de a acţiona împreună pentru un viitor fără tutun.

Potrivit INSP, în acest an, atenţia este îndreptată către protejarea copiilor de influenţa industriei tutunului, pentru acest lucru fiind necesare eforturi comune ale comunităţilor, părinţilor şi educatorilor de a contracara strategiile publicitare din mediul online care au drept ţintă în primul rând tinerii.

Conform specialiştilor, nicotina conţinută în tutun creează dependenţă ridicată, iar consumul de tutun este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare şi respiratorii, peste 20 de tipuri sau subtipuri diferite de cancer şi multe alte afecţiuni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că toate formele de consum de tutun sunt nocive, inclusiv ţigările electronice, produsele încălzite fără ardere şi tutunul fără fum.

Potrivit statisticilor, în anul 2020, aproximativ un sfert din populaţia lumii a consumat tutun: 36,7% dintre bărbaţi şi 7,8% dintre femei. Se estimează că 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc produse din tutun, 80% dintre ei locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Totodată, la nivel global, peste 8 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun în fiecare an.

Conform aceleiaşi surse, expunerea pasivă la fumul de ţigară a fost, de asemenea, implicată în efectele negative asupra sănătăţii, provocând 1,2 milioane de decese anual.

În România peste un sfert din populaţia de 15 ani şi peste fumează, 18,7% din aceasta fiind fumători zilnici (fără a fi incluşi fumătorii de ţigări electronice sau alte produse electronice similare), conform studiului „Starea de sănătate a populaţiei” realizat de Institutul Naţional de Statistică în 2021.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.