„Marketingul vrea să te facă fumător, NU fuma pentru sănătatea ta!”

La nivel mondial 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani consumă tutun, în timp ce, consumul de țigări electronice, în rândul adolescenților depășește nivelul înregistrat la adult.
În Regiunea OMS Europa, din care face parte și România, 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copiii.
Produse precum țigările electronice și pungile cu nicotină câștigă popularitate în rândul tinerilor, motiv pentru care aproximativ 12,5% dintre adolescenții din regiune au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din Europa, ratele de utilizare ale țigărilor electronice în rândul copiilor de școală sunt de 2 – 3 ori mai mari decât ratele de fumat.
Conform raportului OMS, 20% dintre tinerii de 15 ani chestionați au declarat că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile.

Marketingul agresiv are o motivație clară, prin orientarea produselor livrate către tânăra generație, ca un răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populație sau de pierderea fumătorilor, ca urmare a afecțiunilor induse de fumat.

Tema Zilei Mondiale fără Tutun data de OMS din acest an vizează „protejarea copiilor de interferența cu industria tutunului”, ocazie cu care OMS a lansat și raportul ”Hooking the next generation” care evidențiază modul în care industria tutunului implementează campanii de marketing și targhetează unele medii politice pentru a crește gradul de dependență la tutun în rândul tinerilor.

Campania „Fumatul NU te face mare” inițiată de Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nastade se derulează în București-Ilfov, cu spirijinul Ministerului Educației și al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, București. În anul școlar 2023-2024 echipe mixte alcătuite din medici pneumologi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, psihologi și studenți la psihologie ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, au vorbit elevilor despre probleme induse de fumat în peste 80 de unități școlare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.