Ziua de 1 iunie, celebrată cu sport, veselie și o atmosferă de festival în Capitală: Agenția Națională pentru Sport a oferit un cadou special pentru toți copiii
Articol de mariosoare, 2 iunie 2024, 01:08
Ziua de 1 iunie, cunoscută pentru sărbătorirea tuturor copiilor a fost una caracterizată de mult sport, din multe discipline, veselie, căldură și o „mare” de tineri pasionați de mișcare. Agenția Națională pentru Sport a organizat un eveniment dedicat celor mici, cu intrare liberă, pentru toate vârstele, în Capitală.
Pe stadionul „Arcul de Triumf”, 20 de federații s-au adunat pentru a oferi instructaje, demonstrații de tot felul și voie bună copiilor curioși și dornici de noutate. Cei mici au putut descoperi felul în care sporturi precum kempo, box, scrimă, tenis de masă, șah, fotbal, rugby și multe altele se practică cu adevărat și s-au simțit bine alături de părinții lor, fiind înconjurați de vreme bună și spirit de vară.
Prima zi a noului anotimp a fost una extrem de călduroasă, iar copiii din București și nu numai au participat la acest eveniment care a fost organizat până la cel mai mic detaliu de președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, dar și de întreaga echipă a acestei instituții sportive. Concret, copiii puteau observa la diverse standuri aranjate de cele 20 de federații din România înscrise la eveniment modul de pregătire al sportivilor implicați, felul în care aceștia se concentrează pe fiecare mișcare și alte aspecte relevante fiecărui sport în parte.
De asemenea, toți copiii puteau participa pe viu la aceste sporturi, încercând să învețe a le practica, iar efortul lor a fost recompensat pe măsură. Dacă cei mici erau devotați și arătau pasiune, energie și interes, aceștia primeau un set de puncte pe care le puteau folosi pentru a intra în posesia unor înghețate, gustări și alte premii atrăgătoare.
La locul amenajat de către Federația Română de Box, copii puteau să lovească saci de box utilizând mănuși, li se ofereau demonstrații despre tehnici de apărare, iar, mai apoi, aceștia puteau chiar să se dueleze 1 la 1 purtând echipamente adecvate. De celelalte părți, Federația Română de Haltere, spre exemplu, a adus în fața copiilor modalități de ridicare a greutăților, iar alături de un instructor specializat, cei mici testau diverse tehnici.
Federația Română de Scrimă, prin intermediul câtorva reprezentanți, a învățat copiii cum să țină corect sabia, cum să se îmbrace cu tot setul de îmbrăcăminte corespunzătoare și cum să își monteze manșetele la nivelul săbiilor. Aceștia erau echipați și protejați din cap până în picioare, fiind atrași de acest sport. De asemenea, această federație a montat un manechin special la care copiii puteau apela pentru a încerca lovituri specifice.
Federația Română de Culturism și Fitness a avut montate mai multe mochete speciale pe care copiii se puteau așeza și puteau exersa abdomene, flotări, genoflexiuni și multe alte exerciții. De asemenea, reprezentanții acestei federații aveau aranjat un panou explicit care oferea detalii despre masa musculară umană și felul în care este construit organismul unei persoane.
Federația Română de Șah avea poziționate două mese speciale, acolo unde copii jucau acest sport, fiind foarte concentrați și răbdători la fiecare mutare, în ciuda faptului că soarele era extrem de arzător. Respectiva federație din țara noastră a beneficiat și de o mascotă în forma unei piese de șah, calul, pusă lângă standul lor pentru ca doritorii să poată realiza fotografii. Pentru a se feri de căldura mare de la acea oră, unii copiii și-au așezat masa de joc pe iarba de pe arena din Capitală și au preferat să stea la umbră.
Pe lângă tot setul de activități inițiate de Agenția Națională pentru Sport, copiii au primit instrucțiuni de prim ajutor din partea unor voluntari ai „Crucii Roșii Române”. Acestora le era exemplificată modalitatea de resuscitare a unei persoane și li se arătau tehnicile cruciale pentru a salva vieți în caz de urgență.
Federația Română Sportul Pentru Toți a fost și ea prezentă la acest eveniment și a organizat o serie de probe pentru copii. Cei mici au avut șansa de a își exersa talentul în baschet, aruncând la coș. De asemenea, Cupa Triumph a luat parte la acest moment prin selectarea câtorva dansatori de performanță mai înaintați sau mai puțin înaintați în carierele lor. Aceștia au oferit instrucțiuni celor pasionați de sport, iar copiii au putut dansa pe ritmuri diferite de muzică, încercând o sumedenie de pași.
Federația Română de Rugby nu a ratat această ocazie și i-a pus la dispoziție un set de mingi și de porți de care copiii s-au putut bucura în ziua de 1 iunie. Pe lângă această federație, cea de lupte a amplasat un covor special de pe care s-au oferit instrucțiuni prin care sportul pe care îl reprezintă să fie practicat corect. Academia de fotbal „Narcis Răducan” a amenajat un teren de mici dimensiuni de fotbal, acolo unde orice copil putea să se alăture și să își arate talentul în „sportul rege”.
Ulterior, în sesiunea de seară a acestui eveniment, a avut loc un meci caritabil între fotbaliști legendari ai României și influenceri apreciați de la noi din țară. Printre cei participanți la această partidă, s-au numărat Miodrag Belodedici, Florin Gardoș, Cătălin Munteanu, Viorel Ferfelea, Sorin Frunză, Xbraker, Tudor Buțan, Andrei Ciobanu, Vali Gusturoi și mulți alții. Aceștia au oferit un meci spectaculos, cu multe goluri, pe teren, iar scopul a fost strângerea unei sume cât mai mari de bani pentru a ajuta doi copii aflați într-o situație dificilă.
Mario și Medeea Voicu suferă de o boală rară, iar tratamentul de care cei mici au nevoie valorează 1.200.000 de euro. Toți banii primiți din vânzarea biletelor au mers spre familia celor doi copii, iar lumea s-a arătat interesată în a sprijini acest demers. La finalul confruntării demonstrative, toți copiii prezenți în tribune pe parcursul celor 90 de minute de joc au intrat pe teren pentru a se fotografia cu favoriții lor și pentru a obține autografe de la cei pe care îi admiră.