Filmul „Mănuși roșii”, regizat de Radu Gabrea, proiecție specială la Pavilionul Goethe-Institut, pe 4 iunie
Articol de andreiabarsanbfm, 3 iunie 2024, 16:03
Goethe-Institut și Asociația Euro-Fest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, continuă proiectul „Radu Gabrea și Eginald Schlattner. Film & Literatură”, dedicat memoriei regizorului Radu Gabrea. A doua proiecție de la Pavilionul Goethe-Institut va avea loc marți, 4 iunie 2024, ora 19:00, când va fi prezentat filmul „Mănuși roșii”.
„Rote Handschuhe” („Mănușile roșii”) este al doilea roman scris de Eginald Schlattner, apărut în anul 2000 la prestigioasa editură Paul Zsolnay din Viena, apoi tradus în limba română de Nora Iuga și publicat la Editura Humanitas în anul 2005. « După „Cocoşul decapitat”, roman ce a făcut senzaţie în anii trecuţi pe plan internaţional, „Mănuşile roşii” este o carte la fel de neobişnuită, zugrăvind povestea unui proces politic care a avut loc în 1959 la Braşov, pe atunci Oraşul Stalin, şi a urmat exact modelul „clasic” al proceselor publice staliniste ale anilor ’50. Nu avem însă de-a face numai cu un roman politic, ci şi cu unul social, iar uimitorul talent narativ al scriitorului ce s-a născut şi a trăit pe pământ ardelean transformă celula unei închisori politice în locul ideal pentru nişte povestiri care sunt atât de captivante, încât uităm cadrul în care se desfăşoară firul lor. » (www.humanitas.ro)
Filmul „Mănuși roșii” realizat de Radu Gabrea în anul 2010 este o adaptare a romanului și prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănțuită de „Securitatea română” în anii ce au urmat revoluției din 1956, din Ungaria. Convins la început că este victima unei erori, Felix este angrenat treptat în mașina infernală a metodelor staliniste de anchetă, care, în ciuda rezistenței sale inițiale, îl transformă într-un instrument docil al organelor de represiune. Prin presiune psihică, tortură, umilire repetată și intimidare, Felix ajunge să devină martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori, trădându-și până la urmă și propriul frate.
Din distribuția filmului fac parte actorii Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Marcel Iureș, Udo Schenk (Germania), Mircea Rusu, Victoria Cociaș, Dan Aştilean, Ion Grosu, David Zimmerschied (Germania), Ioana Iacob, Sorin Cociş, Alexandra Pirici, Vlad Rădescu, Daniela Törok, Costel Caşcaval, Mihai Gruia Sandu, Helmut Jakobi (Germania), Michael Steinocher (Austria), Vitalie Bantaş, Demeter András, Răzvan Popa, Alexandru Jitea, Florin Kevorkian, Axel Moustache, Vasile Popa, Petre Moraru, Marius Damian, Dana Ioniță, Tamara Popescu, Andrei Aradits, Răzvan Hîncu.
Filmul a avut premiera la 5 mai 2011, la Cinema Patria din București. În România, filmul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) – Cluj și Sibiu, Festivalul Internațional al Producătorilor de Film Independenți (IPIFF) – Mamaia, Noaptea Albă a Filmului Românesc – București. Pe plan internațional, filmul a fost prezentat la São Paulo International Film Festival (Brazilia), International Political Film Festival – Buenos Aires (Argentina), The Northern Film Festival – Leeuwarden (Olanda) și Saturno International Film Festival (Italia), unde Alexandru Mihăescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor.
Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul, la care vor participa actori din distribuție și colaboratori ai regizorului Radu Gabrea: Mircea Rusu, Demeter András și Victoria Cociaș. Actorul Alexandru Mihăescu, interpretul rolului principal, vine special de la Timișoara pentru această întâlnire moderată de criticul de film Mihai Fulger.
Filmul este în limba română.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
NR: Fotografii puse la dispoziție de organizatori.