VIDEO: „Prin #bloodfluencer Marathon sărbătorim un eveniment dedicat vieții.” – Andreea Timofte, co-fondatoare Asociația HEM

#bloodfluencer Marathon vine cu a 4-a ediție pe 15 iunie, la fix o zi distanță de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Maratonul se va desfăsura la poalele munților Făgăraș, în Dejani, județul Brașov. Peste 300 de participanți sunt așteptați, la cele 5 curse: maraton – 42 km, semimaraton – 21 km, cros – 10 km, cursa populară – 5 km și family run – 5 km. Andreea Timofte, co-fondatoare Asociația HEM și Paul Vârgă, Vicepreședinte al Asociatiei au venit în această dimineață în matinalul București FM.

Evenimentul va fi organizat într-o zonă de munte pe care maratoniștii o pot admira. „Zona în care este organizat este absolut superbă, chiar în inima țării. Colegii mei sunt îndrăgostiți de zona aceea. Ne dorim ca tuturor donatorilor și celor care încurajează și promovează donarea de sânge să le fie ușor să ajungă la acest eveniment, să sărbătorim un eveniment dedicat vieții.”

Cu cât ești mai activ fizic, cu atât sângele va fi mai bun pentru donare. „Există o strânsă legătură între donarea de sânge și mișcare în general. Fie că alergi, joci tenis sau fotbal, cu cât ești mai activ, cu atât sângele este mai sănătos, mai de calitate. Avem multe articole pe site-ul nostru (https://n-avemsange.ro/) în care explicăm ce se întâmplă în momentul în care faci mișcare.”

„Acolo veți găsi și informații despre condițiile de eligibitate sau cum e bine să ne pregătim pentru donare.”

În situația în care nu te afli pe lista de eligibilitate, rolul tău nu se termină aici. „Chiar dacă nu suntem eligibili pentru donare, asta nu înseamnă că rolul nostru este mai puțin important. O persoană care vorbește despre donarea de sânge poate convinge trei oameni.”

„La polul opus, am cunoscut foarte mulți oameni care donau de mulți ani, dar nu vorbeau foarte mult despre acest subiect, o priveau ca pe un gest intim și refuzau să deschidă o discuție de tipul acesta și cu alte persoane. Cu cât suntem mai vocali, cu atât putem face mai mult bine.”

Frica de ace poate dispărea. „Nu este nimic complicat, am văzut cazuri concrete de persoane care după ani de zile și-au învins teama de ace și au devenit donatori fideli și la rândul lor au convins multe alte persoane spunându-le povestea proprie.”

Sigur înțelegem această teamă, dar ne place să privim demersul nostru ca pe un mic pas, eventual într-un proces de desensibilizare progresivă.”

Andreea Timofte și Paul VârgăDonarea regulată de sânge poate avea multe beneficii pentru sănătate. „Dacă veniți la #bloodfluncer Marathon vă pot răspunde la întrebări chiar medici de la centrele de transfuzie. De când am început acest eveniment am încercat foarte mult să încurajăm medicii, asistenții, și toate cadrele medicale să facă mișcare. Deși medicii ne tratează, se poate ca mulți dintre ei să nu aibă timp și să neglijeze acest aspect.”

„Merită să intre în rutina unui stil de viață sănătos pentru că așa cum ne planificăm concediile, lucrurile faine, putem pur și simplu să ne planificăm și donările. Dacă ne propunem să donăm de trei ori, putem programa în calendar, îmi stabilesc măcar luna și atunci este puțin probabil să uit.”

„În plus, prin donarea de sânge regulat ai un certificat de sănătate pentru că ți se fac analizele de fiecare dată când faci asta și poți să previi anumite boli sau să le descoperi într-un stadiu incipient.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla tot ce trebuie să știi despre evenimentul care încurajează donarea de sânge!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.