VIDEO: Un român reprezintă România la cel mai înalt nivel în arbitrajul comercial internațional!
Articol de bucurestifm, 3 iunie 2024, 13:03
Ștefan Deaconu reprezentantul României la cel mai înalt nivel în arbitrajul comercial internațional, invitat miercuri la “Intalniri Capitale”
Ștefan Deaconu a fost numit în funcția de arbitru desmenat din partea României în cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiți (ICSID), parte a Băncii Mondiale.
ICSID, înființată în 1966, este cea mai importantă instituție din lume dedicată soluționării diferendelor privind investițiile internaționale, prin conciliere, mediere, și arbitraj. În prezent, există un număr de 165 de state semnatare a „Convenției privind sluționarea litigiilor privind investițiile între state și resortisanți ai celorlalte state”, documentul care a stat la baza înființării ICSID.
„Desemnarea dlui Ștefan Deaconu ca arbitru comercial reprezentant al României în cadrul celei mai puternice insitutiții de profil din lume, ICSID, nu este altceva decât o recunoaștere a meritelor probabil a celui mai bun profesionist în domeniu din țara noastră. Dl Ștefan Deaconu este președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, începând din anul 2015, fiind reales cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat în luna septembrie 2023. Nu în ultimul rând, trebuie să readucem aminte opiniei publice faptul că dl Ștefan Deaconu face parte din echipa de avocați care a reușit să evite o adevărată catastrofă financiară pentru România, și aici mă refer la procesul Roșia Montană. Sunt ferm convins că dl Ștefan Deaconu va reprezenta cu succes România în cadrul ICSID, cunoscându-i îndeaproape atât capacitatea de muncă, cât și profesionalismul cu care tratează fiecare caz în parte”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
Un profesionist cu un CV impresionant: studii postuniversitare în România, Elveția și Tunisia, profesor de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității din București, avocat în cadrul Baroului București, președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Economic și Comercial Internațional din China și în cadrul Curtii de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comert şi Industrie a Republicii Moldova, a făcut parte din echipa ce a reprezentat cu succes România în dosarul „Roșia Montană”. Ștefan Deaconu a fost numit arbitru la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Referitor la Investiții de pe lângă Banca Mondială de la Whashington.
Miercuri de la ora 22.00 in cadrul emisiunii Intalniri Capitale, aflăm de la Stefan Deaconu, ce presupune noua sa funcție, de când funcționează Centrul de la Whashington şi cine apelează la serviciile sale. Care este satisfacția în plan personal, dar şi ce înseamnă pentru România reprezentarea la acel prestigios centru.
„Arbitrajul comercial este o modalitate alternativa la instantele statale, de solutionare a litigiilor” De ce calități este nevoie pentru a deveni un arbitru apreciat şi de ce foarte rar găsim tineri printre acei arbitri? „În general, astfel de arbitrii sunt peste 45-50 de ani”
Ne spune care este secretul ce îi ofera șansa de a face față la multiplele funcții și responsabilități. Aflăm şi cum percepe familia sa faptul că dedică foarte mult timp muncii. Un motiv de mandrie al Bucureștiului este și conferința internațională din 6-7 iunie, la a cărei organizare participa și invitatul meu care va detalia ce personalități participă și ce teme de discuție vor fi abordate. Vorbim şi despre știrile ce anunță acțiuni întreprinse de Rusia împotriva investitorilor străini. Ne dezvăluie și care a fost cel mai greu moment din dosarul Roșia Montana. Un profesionist apreciat la nivel mondial, ce face cinste tarii noastre, a acceptat să vorbească la București FM despre viața şi munca sa.