Bine de citit: Mantaua ~ Nasul ~ Însemnările unui nebun

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Încerc să-mi imaginez cum ar arăta o dispută între Gogol și Caragiale, desfășurată în acea arenă literară în care Hemingway spunea că n-ar îndrăzni să-l provoace la duel pe Lev Tolstoi…

Meciul s-ar desfășura pe durata a trei reprize, fiecare dintre ele purtând numele unei povestiri din acest volum.

Repriza întâi – „Mantaua”

În care, din păcate, Caragiale nu reușește să facă față. Gogol parează cu finețe toate loviturile adversarului și domină categoric meciul, toate directele sale își ating ținta, iar croșeul „La poliție se dădu ordin ca mortul să fie prins cu orice preț, viu sau mort, și să fie pedepsit cât mai aspru, ca să le servească și altora drept pildă…”, pare a încheia disputa mult mai devreme decât se așteaptă publicul cititor. Când se aude gongul cel izbăvitor, Caragiale se îndreaptă în colțul său cu pași împleticiți.

Sursa foto: Razvan Ursuleanu

Repriza a doua – „Nasul”

Reaprinde speranța în rândul fanilor scriitorului român. Gogol pare că și-a pierdut suflul, stilul său devine ușor previzibil, iar Caragiale începe să puncteze. Mai mult decât atât, formidabilul braț ce de regulă lasă urme permanente de umor pe figurile oponenților și căruia Gogol îi datorează nenumărate trofee de campion, pare să fi suferit o entorsă, iar I. L. Caragiale, și el un expert în acest stil de luptă, profită numaidecât de acest nesperat avantaj. Finalul reprizei în găsește totuși pe amândoi scriitorii într-o poziție de relativă egalitate.

Repriza a treia – „Însemnările unui nebun”

Suporterii lui Gogol aproape că nu-și mai recunosc favoritul. Caragiale, cu zâmbetul pe buze, îi aplică lovitură după lovitură, iar rusul, complet depășit atât la conținut cât și la impresia artistică și având brațele ridicate doar pentru a se apăra, încearcă să-i convingă pe arbitri că uriașul număr de puncte obținut în prima repriză e totuși suficient pentru a fi declarat învingător. Este rândul lui Gogol să fie salvat de la o înfrângere rușinoasă de către sunetul gongului.

Așadar, final de meci. Rezultatul acestei întâlniri literare, desfășurată la categoria supergrea? Inconcludent. Din nefericire însă, o revanșă între cei doi minunați scriitori nu mai poate fi posibilă, iar fanii lor vor fi nevoiți să se mulțumească, recitindu-le operele, doar cu amintirile acestei uluitoare gale imaginare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.