Oina ajunge la Istanbul: sportul național al României va fi prezentat într-un festival cultural care reunește sporturi internaționale celebre

Sursă foto: Facebook - Federația Română de Oină

Federația Română de Oină s-a deplasat în cursul zilei de 5 iunie, cu o delegație de 12 jucători și președintele forului federal, Nicolae Dobru, în Turcia, la Istanbul. Scopul călătoriei este acela a participa la evenimentul desfășurat în perioada 6-9 iunie în orașul de pe malul Bosforului, care aduce în fața publicului o serie de sporturi tradiționale din mai multe țări în cadrul unui festival cultural.

Mai precis, practicanții României de oină au fost invitați de organizatorii acestui spectacol pentru a expune regulile sportului, istoria și parcursul său, dar și pentru a demonstra cum ar trebui să fie jucat. Coordonatorul lotului țării noastre este Bogdan Lupșe, deținătorul titlului de cel mai bun jucător de oină, premiu obținut tot la Istanbul, în primele luni ale anului, conform informațiilor regăsite pe pagina de Facebook ale federației.

Peste două-trei sute de mii de spectatori sunt așteptați la acest eveniment care va aduna pasionați ai diverselor sporturi specifice fiecărei țări în parte. Locația aleasă pentru desfășurarea festivalului este un aeroport secundar din Istanbul, al cărui program obișnuit va fi dereglat, tocmai pentru ca participanții să se poată pregăti conform planului.

Astfel, lotul României, dar și oficialii țării noastre, precum reprezentanții celorlalte țări, își vor monta echipamentele și celelalte instrumente necesare pe pistele aeroportului, pe o întindere considerabilă, după cum anunță instituția organizatoare, Etnospor.

Lotul României pentru acest turneu este următorul: Bogdan Lupșe (ACS Frontiera Tomis Constanța), Ioan Denghel (ACS Frontiera Tomis Constanța), Ionuț Văduva (CS Hoina Craiova), Mihai Mitrea (CS Hida Sălaj), Dragoș Andronache (CS Hida Sălaj), Cristian Murariu (Stejarul Pârcovaci Iași), Andrei Slăbuțu (Stejarul Pârcovaci Iași), Andrei Humeniuc (ACS Frontiera Tomis Constanța), Ștefan Radu (CS Hoina Craiova), Gabriel Amariei (Straja București), Daniel Pop (C.S. Hida Sălaj) și Ionuț Mîrșeanu (Straja București).

Înainte de plecarea spre Turcia, președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, a transmis că este extrem de bucuros că acest sport poate fi din nou propulsat așa cum merită, dar și că evenimentul este apreciat de unul dintre fii președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Ne dorim să onorăm cum se cuvine această invitație la un festival ce va reuni în jurul a 50 de națiuni și la care oina poate demonstra că este un sport tradițional extrem de spectaculos. Oportunitatea de a face parte din comunitatea mondială a sporturilor tradiționale este un lucru benefic pentru oină, mai ales că un astfel de festival va atrage sute de mii de vizitatori.

Lotul deplasat este unul format din jucători de mare perspectivă, care vor face o bună propagandă sportului nostru național. Mulțumesc și pe această cale organizatorilor, în special domnului Bilal Erdogan, un susținător al oinei, care ne-au oferit gratuitate la transport, cazare și masă, ceea ce este un lucru extrem de important pentru federație”, a punctat liderul acestui for federal din țara noastră.

Federația Română de Oină a fost creată în anul 1932, pentru ca fondarea oficială a acesteia să aibă loc opt ani mai târziu, alături de un alt sport, rugby, la acea vreme.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.