Roland Garros, ajuns în a 10-a zi competițională: Liderul mondial feminin este de neoprit, în timp ce primul tenismen al lumii renunță la turneu. Un sfert de finală a intrat în decisiv, iar altele au fost câștigate clar

Sursă foto: Facebook - Roland Garros

Turneul din capitala Franței de la Roland Garros a atins a 10-a zi a competiției din acest an, iar primele sferturi de finală de pe ambele tablouri s-au desfășurat. Totuși, ziua a fost marcată, pe lângă prestațiile solide ale unora dintre sportivi, de anunțul retragerii de la această ediție a întrecerii de Grand-Slam a campionului sârb de anul trecut, Novak Djokovic.

Prima confruntare a zilei a avut loc pe arena centrală, cum de altfel s-a întâmplat și în cazul celorlalte partide programate să se joace în această fază a competiției de pe zgura pariziană. Coco Gauff, favorita numărul trei de la Roland Garros, dar și Ons Jabeur, numărul nouă mondial, au oferit un meci de excepție care a avut nevoie de set decisiv. În primul act al duelului dintre cele două sportive, tunisianca cotată cu a opta șansă la cucerirea titlului s-a mișcat mai bine pe suprafața de joc și i-a fost suficient singurul break bifat pentru a trece în avantaj.

În setul secund al meciului, americanca Coco Gauff a pus stăpânire pe joc și a fost de neoprit după ce a reușit în break. Numărul trei în ierarhia WTA a câștigat actul al doilea la patru game-uri diferență, cu scorul de 6-2 și a trimis sfertul de finală într-un set decisiv. Acolo, situația s-a echilibrat din nou, deoarece tunisianca și-a regăsit tonusul și agresivitatea, dar a cedat, la un moment dat pe propriul serviciu. Coco Gauff a profitat de această eroare și a luat o opțiune serioasă în acea perioadă a jocului pentru a accede semifinalele competiției. S-a terminat 4-6, 6-2, 6-3 în favoarea americancei care s-a calificat în „careul de ași” de la Roland Garros, acolo unde o va întâlni pe cea mai în formă jucătoare din prezent, poloneza Iga Swiatek.

Liderul mondial a înfruntat-o pe „Philippe-Chatrier” pe cehoaica favorită numărul șase la câștigarea turneului din Franța, Marketa Vondrousova. Iga Swiatek a mai bifat un rezultat absolut incredibil în primul set al confruntării, scor 6-0, după ce a pus în scenă o prestație aproape fără greșeală. A fost al treilea act disputat de poloneză consecutiv adjudecat fără să piardă vreun game.

În al doilea set al acestei înfruntări, cehoaica a început să servească mai puternic și să dinamizeze jocul prin niște lovituri trimise mai în profunzime decât la începutul meciului. Însă, poloneza a reușit un alt break care i-a permis să preia controlul partidei și să câștige, în cele din urmă, cu 6-2, actul secund. Întâlnirea dintre cele două sportive aflate în primele 10 ale lumii s-a încheiat în puțin peste o oră.

Pe tabloul masculin de la Roland Garros, primele sferturi de finală ale întrecerii nu au produs nimic surprinzător și nu au făcut nimic altceva decât să confirme statutul de favoriți ale celor implicați. Prima confruntare disputată la băieți în această fază a competiției, s-au duelat Grigor Dimitrov și Jannik Sinner. Numărul 10 al lumii a debutat timid și lipsit de acuratețe atât la serviciu, cât și la retur, în partida contra campionului de la Australian Open.

În setul inaugural al meciului, italianul aflat pe poziția a doua în lume în momentul de față, dar care va deveni primul lider mondial al țării sale din istoria sportului la finalul turneului de la Paris, s-a impus fără mari dificultăți. Jannik Sinner a obținut break-urile de care a avut nevoie pentru a închide soarta acestui act și pentru a prelua conducerea. În al doilea set, tenismenul antrenat de fostul tehnician al Simonei Halep, Darren Cahill, a debutat cu un break, pe care l-a confirmat. Chiar și așa, bulgarul s-a simțit mai sigur pe el în lovituri și s-a apropiat de fiecare dată la un game distanță față de adversar, dar, la final, s-a văzut condus cu 2-0 la general.

Actul al treilea al întâlnirii de pe arena centrală de la Roland Garros a fost cel mai echilibrat, deoarece, în ciuda unei mici scăderi a ritmului de joc din partea lui Jannik Sinner, Grigor Dimitrov a dezvoltat un tenis de un nivel mult mai ridicat, care s-a dovedit prin inspirația acestuia. Totuși, cel care a avut probleme medicale înainte de startul competiției de pe zgura pariziană a fost mult mai matur în tie-break-ul pe care l-a câștigat destul de clar, cu scorul de 7-3.

În semifinalele turneului de la Roland Garros, italianul se va duela cu spaniolul Carlos Alcaraz. Ibericul l-a înfruntat pe tenismenul grec, aflat pe locul nouă în clasamentul mondial, sportivul contra căruia nu pierduse niciodată. Carlos Alcaraz a continuat pe această linie, deoarece a conturat o victorie în minimum de seturi pe arena centrală de la turneul de Mare Șlem.

Jucătorul clasat pe locul trei în lume a obținut primul set cu scorul de 6-3, în timp ce al doilea s-a dovedit a fi unul mult mai complicat. Chiar dacă ibericul a condus cu scorul de 4-1, Stefanos Tsitsipas a revenit și a trimis actul în tie-break. Carlos Alcaraz a arătat că este un maestru al acestor prelungiri ale seturilor și și-a mai trecut un set în contul său. Cel de-al treilea act a fost asemănător primului, în ciuda unor lovituri mai precise trimise în teren de tenismenul grec.

Nivelul de joc al lui „Carlitos” nu a scăzut deloc, iar acesta a devenit al treilea semi-finalist al acestei ediții de Roland Garros, impunându-se după două ore și 18 minute în fața oponentului său. Tot în „careul de ași” a ajuns și Casper Ruud, norvegianul care a profitat de abandonul lui Novak Djokovic, cel care a fost nevoit să renunțe la Roland Garros, din cauza unei accidentări suferite la genunchi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.