VIDEO: Alegerile Europarlamentare 2024: narațiuni care au contribuit la dezinformare
Articol de bucurestifm, 12 iunie 2024, 13:44
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
La momentul pregătirii acestui material, rezultatele provizorii și estimative la alegerile europarlamentare indică o victorie a partidelor de centru-dreapta şi de extremă-dreapta în câteva state cheie din UE. Deși nu putem măsura cu precizie chirurgicală care este contribuția dezinformării la acest rezultat electoral, știm ce narațiuni care dezinformează care au fost amplificate intensiv în perioada premergătoare alegerilor de către oameni politici de extremă dreaptă, agenți de influență din afara UE și de către alți actori.
De exemplu, au fost puse în circulație informații false despre modalitățile de vot. Narațiunile care dezinformează au descurajat cetățenii să voteze sau au încercat să amplifice polarizarea, folosindu-se de subiecte controversate, toate cu scopul de a deturna dezbaterea publică. Adesea, politicienii și liderii de nivel înalt au fost ținta campaniilor de manipulare a informațiilor. Politicile europene vizate intens de dezinformare sunt: sprijinul pentru Ucraina, pactul ecologic – Green Deal, și migrația.
Conform New York Times, în Italia și Spania au circulat știri false menite să amplifice anxietățile fermierilor: în Italia, au circulat pe rețelele sociale afirmații înșelătoare conform cărora Uniunea Europeană ar interzice creșterea animalelor, în timp ce în Spania zvonurile susțineau că guvernul ar provoca secete prin demolarea barajelor.
Două organizații de fact-checking din Spania și Franța au categorisit și analizat principalele narațiuni care dezinformează legate de schimbările climatice care au circulat la nivel transnațional în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare. Raportul sugerează că protestele fermierilor din Europa din 2024 au fost exploatate de o gamă largă de actori pentru a putea răspândi eficient dezinformări legate de climă și narațiuni care subminează acțiunile de reducere a impactului schimbărilor climatice. Cercetătorii au identificat 8 narațiuni care dezinformează. Din perspectiva impactului scontat, acestea au urmărit să hrănească neîncrederea față de politicile propuse de la Bruxelles pentru gestionarea efectelor schimbărilor climatice.
Campaniile de denigrare au vizat-o și pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. De exemplu, în luna februarie a circulat o falsă copertă a revistei germane „Stern” care o numea pe von der Leyen „cea mai criminală femeie din Europa”.
Observatorul European pentru Media Digitale a anunțat luna trecută că dezinformarea care vizează UE a atins cel mai înalt nivel de când a început monitorizarea acestui subiect (mai 2023).
Atât Comisia Europeană, cât și statele membre au luat măsuri de combatere a dezinformării în contextul alegerilor europene, însă eliminarea unui fenomen de acest tip este dificilă. Există temeri justificate că, în urma alegerilor, actori rău intenționați ar putea încerca destabilizarea democrațiilor europene contestând corectitudinea alegerilor.
Atât pentru azi. Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.