VIDEO: „Este important să avem donatori din toate grupele sanguine, să nu vină foarte mulți donatori dintr-o grupă foarte frecventă în populație, să putem să aducem și ceilalți donatori din grupele mai rare.”- Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București

Pe 14 iunie toată planeta sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge! Un prilej de a crește gradul de conștientizare în rândul oamenilor dar si de a mulțumi donatorilor si voluntarilor, care prin gestul si activitatea lor salveaza vieti. București FM susține si incurajeaza donarea de sânge. Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București a fost invitată în această dimineată în matinalul Bucuresti FM.

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge puteți dona. „Așteptăm toți donatorii la Centrul de Transfuzie în intervalul de primire al donatorilor 7:30-13:30, unde sunt deja 200 de persoane programate. Îi așteptăm și pe cei care vor să vină fără programare. Vom avea un număr restrâns de persoane pe care le vom putea primi undeva în jur de maximum 100 de persoane fără programare.”

„Îi rugăm să vină și să fie îngăduitori, să ne acorde puțin răgaz și să aibă un pic de răbdare astfel încât să putem să putem gestiona toate persoanele care vor fi prezente.”

Programarea se poate face și prin intermediul a două aplicații online. „Sunt gândite de cei care sprijină activitatea de donare. Cu ajutorul lor am reușit să ne organizăm mai bine activitatea și să facilităm accesul donatorilor în centru, astfel încât să nu se creeze aglomerații mari. Astfel putem afla ce donatori vin în centru, ce grupe sanguine au.”

„Scopul acestei organizări este de a putea asigura produse sanguine spitalelor. Este important să avem donatori din toate grupele sanguine, să nu vină foarte mulți donatori dintr-o grupă foarte frecventă în populație, să putem să aducem și ceilalți donatori din grupele mai rare.”

„Zero pozitiv este o grupă frecventă, la fel și A pozitiv. Acum depinde foarte mult și de donatorii care se prezintă în centru. Am avut situații în care am avut foarte multe produse sanguine de un alt tip cum ar fi B pozitiv.”

Vom avea câteva momente inedite la nivelul Bucureștiului pe 14 iunie. „Studenții de la medicină sunt foarte implicați în această activitate de donare de sânge și împreună cu ei și cu cei de la Universitatea de Teatru și Film vom avea în Piața Universității câteva momente artistice în intervalul 12:00-14:00, cu câteva piese de teatru din opere celebre. După aceea, se va organiza și un flash-mob.”

„De asemenea, la Palatul Șuțu vom avea o expoziție de fotografii realizate tot de studenții de la UNATC, secția de fotografie, în cadrul Centrului de Transfuzie București. Donatorii vor avea parte de surprize, vor avea posibilitatea de a lăsa mesaje pentru pacienți la un panou special amenajat în care să ne spună de ce vin să doneze, ce i-a motivat să o facă în mod repetat.”

„Vom încheia ziua cu un spectacol de culoare, de muzică la Simfonia Apelor în Piața Unirii. Este un program special dedicat donatorilor de sânge și nu numai care începe la ora 22:15.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla când poți să îți faci și tu programare spre a salva cel puțin o viață!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.