5000 de artiști, din 82 de țări, vin la FITS

Sursa foto: FITS

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – cu tema PRIETENIE – se desfășoară între 21 și 30 iunie și programează peste 830 de evenimente indoor, outdoor și online.

John Malkovich, Tim Robbins, Mikhail Baryshnikov, Pippo Delbono, Isabelle Adjani, Neil LaBute sunt doar doar o parte dintre numele importante a căror spectacole se regăsesc pe afișul FITS 2024.

Pe lângă aceste producții prezentate în sală, și care sunt în majoritate sold out, festivalul oferă și o bogată secțiune outdoor, ce cuprinde numere de circ contemporan, muzică, dans, spectacole stradale de teatru sau instalaţii.

Selectate în urma unui proces desfăşurat pe tot parcursul anului, spectacolele outdoor impresionează la fiecare ediţie prin culoare, explozia de energie a artiştilor, creativitatea costumelor sau impresionantele numere de acrobaţie la înălțime.

Piaţa Mare, Piaţa Habermann şi Pietonala Bălcescu vor găzdui cele mai multe evenimente, urmate de Piaţa Huet, Parcul Tineretului şi Parcul Astra. În Piaţa Mică, prietenii FITS de toate vârstele se vor putea bucura de instalaţia LUMINIMAX Luminarium, creată de Alan Parkinson și prezentată de compania Architects of Air din Marea Britanie. Labirintul plin de culoare va putea fi vizitat în fiecare dintre cele 10 zile de festival în intervalul orar 14:30 – 20:30, intrarea fiind liberă.

“Este o prezenţă fără precedent din partea artiştilor care vor susţine spectacole outdoor. Avem programate 7 concerte în loc de 6, aşa cum erau în anii precedenţi. Piaţa Mare va găzdui în fiecare zi câte un mare spectacol, ceea ce este o premieră. Am făcut un efort suplimentar astfel încât zilele de montare pentru spectacolele invitate să includă și câte un mare spectacol prin care ne dorim să aducem cât mai mult public aproape de Festival. În plus, faptul că Architects of Air vor rămâne în Piaţa Mică pe tot parcursul festivalului va fi o mare bucurie pentru toţi copiii din Sibiu, din regiune şi din întreaga Românie. Vă aşteptăm la Sibiu să admirați alături de noi această instalaţie de excepţie.” a declarat Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Holograf, Connect-R & Orchestra Big Band Radio România dirijată de Simona Strungaru, Bella Ciao, Lithos Band, Paul Ciuci alături de Compact, Viorica şi Ioniţă de la Clejani & Taraful Clejanilor şi Kočani Orkestar vor fi prezenți pe scena din Piața Mare.

Printre evenimentele anunțate se numără: “Dansul Măştilor” de la compania spaniolă Masters Ballet (21 şi 22 iunie), impresionantele maşinării din spectacolul “Pe urmele lui Moby Dick”, al francezilor de la Compagnie de Productions Polymorphes & Populaires (22 iunie), “Invitaţia la bal” a trupei Remue Ménage (23 iunie), “Miracolul apei” de la Viorica Fontane Danzanti (29 iunie) sau show-urile de acrobaţie aeriană “O călătorie în Multivers” al companiei Voala și ”Euforia, The Origin” al companiei Sacude, ambele din Spania.
Ediţia din acest an aduce, în premieră, şi un spectacol realizat împreună cu compania de teatru Pan.Optikum din Germania și cu parteneri din alte 13 țări europene. „People Power Partnership” (PPP) este un proiect de teatru-dans participativ creat pentru spațiul public, care facilitează întâlniri reale și durabile, într-un context artistic. Tineri artiști din 13 oraşe partenere sunt implicate în acest proiect, care se desfăşoară la Sibiu, în săptămâna premergătoare FITS, şi care va avea punctul culminant chiar pe 21 iunie, în prima zi de Festival, de la ora 21:30, pe scena din Piaţa Mare.

De asemenea, un număr de 21 de conferinţe speciale vor avea loc pe parcursul celor 10 zile de FITS, cele mai multe dintre evenimente fiind moderate de criticul de teatru Octavian Saiu şi de dramaturgul Matei Vişniec.

Timp de 10 zile, Octavian Saiu va intra în dialog cu Mikhail Baryshnikov, Jan Fabre, Tim Robbins, John Malkovich sau Neil Labute, în timp ce dramaturgul Matei Vişniec va modera conferinţele speciale cu Pippo Delbono, Lukasz Twarkowski, Joachim Umlauf sau Herve Koubi.

Accesul la conferinţele speciale din cadrul FITS este gratuit, în limita locurilor disponibile.

„Invităm publicul să ia parte la aceste întâlniri unice pe care le oferim fără bilet, dar cu eforturi foarte mari pe care le facem în fiecare an. Este extraordinar să putem dialoga cu nume precum Mikhail Baryshnikov, Jan Fabre, Tim Robbins, John Malkovich, Pippo Delbono, Herve Koubi sau Neil Labute. Sunt personalităţi uriaşe pe care nu doar că le invităm să îşi prezinte spectacolele, dar iată că le invităm şi la conferinţe, astfel încât să primim cu toţii cât mai mult din bogăţia cunoaşterii lor”, declară Constantin Chiriac, Preşedintele FITS.

Seria conferinţelor speciale este deschisă vineri, 21 iunie, la ora 10:30, de o întâlnire cu Mikhail Baryshnikov și Jan Fabre, prilejuită de inaugurarea oficială a instalației video ”Not once”.

Apoi, de la ora 16:00, Octavian Saiu va intra în dialog cu cei doi artști. Conferința are loc la  Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat al Germanilor.

Tot în primul weekend sunt programate conferinţele cu Pippo Delbono (sâmbătă, de la ora 12:00) şi Tim Robbins (de la ora 14:00), tot la Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat al Germanilor.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu extinde, totodată,  accesul iubitorilor de artele spectacolului la oferta bogată, prezentând anul acesta nu mai puțin de 33 de spectacole online.

FITS 2024 va avea 830 evenimente incluse în program și așteaptă, la Sibiu,  peste 5000 de artişti din 82 de țări.

Mai multe detalii privind programul  FITS 2024 sunt disponibile pe site-ul sibfest.ro şi prin intermediul aplicaţiei FITS.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.