EURO 2024: Vecinii României au „căzut” în fața Elveției, Spania „defilează” cu o vicecampioană mondială, iar Italia reușește o „remontada”. Recordurile absolute stabilite

Sursă foto: UEFA.com

A doua zi de la Campionatul European de fotbal din Germania a conferit trei meciuri pline de goluri, recorduri doborâte și intensitate atât pe teren, cât și în afara acestuia. Programul zilei secunde de la această ediție a turneului final a propus ca prim meci un duel din Grupa A, cel dintre Ungaria și Elveția.

Confruntarea dintre cele două reprezentative s-a disputat pe stadionul din Koln, iar statisticile au arătat că fosta adversară a României din preliminariile Campionatului European a fost peste Ungaria. După 12 minute trecute de la startul jocului, elvețienii au fost cei care au marcat primii, grație unei execuții din careu a lui Kwadwo Duah. Atacantul lui Ludogorets a primit o pasă de la Michel Aebischer și a finalizat cu un șut trimis pe lângă portarul, Peter Gulacsi.

1-0 pentru selecționata antrenată de Murat Yakin, care intrase în controlul partidei. Elvețienii au continuat să pună presiune pe adversarii lor, iar în ultimul minut al primei reprize, marcatorul primei reușite a primit o pasă de la Remo Freuler. Fotbalistul celor de la Bologna și-a așezat balonul pentru finalizare și a trimis imparabil de la distanță pentru a majora avantajul naționalei pentru care evoluează.

După ce elvețienii au intrat cu 2-0 la pauză, maghiarii au revenit de la cabine mult mai montați. Valul de atacuri s-a intensificat, iar încercarea naționalei țării vecine cu România a fost răsplătită cu un gol marcat de Barnabas Varga, în minutul 66. Dominik Szoboszlai, care a fost desemnat cel mai tânăr căpitan al unei selecționate la Campionatul European din istoria competiției, a recepționat o pasă lungă în banda stângă. Jucătorul celor de la Liverpool a avansat și a centrat în gura porții, acolo de unde vârful ungurilor a reluat în plasă din săritură. 1-2 pe tabela arenei din Koln.

În ciuda unei presiuni ridicate puse asupra porții apărate de Yann Sommer din partea maghiarilor care au preluat controlul partidei, tot elvețienii au marcat pe final. Breel Embolo a profitat de o eroare produsă în defensiva maghiarilor și a punctat cu un lob trimis peste portarul advers. Confruntarea s-a încheiat cu victoria Elveției, care a obținut primele trei puncte la ediția din acest an a EURO 2024 și a egalat-o pe Germania la acest capitol.

În al doilea joc al zilei de la turneul final, Spania și Croația au fost protagonistele unui duel ce se anunța extrem de echilibrat. Totuși, pe stadionul olimpic din Berlin, spaniolii au fost superiori la raportul goluri și spectacol arătat suporterilor veniți la meci. Ibericii au început înfruntarea cu un joc de posesie mult mai solid decât adversarii, dar meciul a fost strâns timp de jumătate de oră.

În minutul 29 al jocului, Fabian Ruiz a destabilizat apărarea croată, oferind o pasă pe culoar pentru Alvaro Morata. Căpitanul naționalei „Furia Roja” a făcut față incomodărilor venite din partea fundașilor centrali și a introdus mingea în poartă. A fost al șaptelea gol reușit de vârful de la Atletico Madrid în toate edițiile de la Campionatul European, egalându-i pe Antoine Griezmann și pe Alan Shearer în acest sens. Pe poziția secundă, în clasamentul numit anterior, se situează francezul Michel Platini, cu nouă reușite, iar în vârful ierarhiei se poziționează lusitanul Cristiano Ronaldo, cu 14 goluri, care își poate crește numărul de goluri la turneul final continental.

La trei minute distanță, Fabian Ruiz a primit o pasă din partea lui Pedri la marginea careului și a driblat cu o precizie de invidiat câțiva adversari. După ce a trecut spectaculos și de Luka Modric, jucătorul celor de la Paris Saint-Germain a marcat cu un șut expediat la colțul lung pentru a majora avantajul spaniolilor. Naționala condusă de Luis de la Fuente a mai înscris o dată până la sfârșitul primei reprize. Trimis în teren încă din primul minut al meciului, Lamine Yamal, în vârstă de 16 ani și 11 luni, a devenit cel mai tânăr fotbalist care evoluează la un Campionat European.

Pentru că a centrat decisiv pentru Dani Carvajal în minutele adiționale ale actului întâi care a marcat primul gol la echipa națională și a dus scorul la 3-0, Lamine Yamal a devenit, în aceeași întâlnire, și cel mai tânăr fotbalist care oferă o pasă de gol la EURO.

În repriza secundă, spaniolii au scăzut ritmul și i-au lăsat pe croați să intre mai bine în joc. Posesia a fost una extrem de echilibrată, iar reprezentativa antrenată de Zlatko Dalic și-a creat mai multe ocazii. Chiar și așa, Lamine Yamal a ratat o șansă uriașă de a înscrie, atunci când i-a fost interzis golul din partea lui Dominik Livakovic.

Înspre finalul partidei, Unai Simon a gafat incredibil și i-a oferit lui Bruno Petkovic șansa de a reduce din deficit. Atacantul de la Dinamo Zagreb a fost faultat în ultimă instanță de Rodri, care a fost avertizat cu cartonaș galben, iar centralul jocului a dictat lovitură de la unsprezece metri. Cel care a obținut penalty-ul pentru Croația a ratat de la punctul cu var, iar Ivan Perisic i-a pasat lui Bruno Petkovic în gura porții, care a punctat cu poarta goală. Reușita a fost anulată pe motiv de offside, iar diferența a rămas de trei goluri până la scurgerea timpului regulamentar. Spania este pe primul loc în grupa ei, cu un golaveraj bun, fiind în așteptarea celui de-al doilea joc de la turneul final.

Cel de-al treilea meci al zilei s-a disputat pe stadionul Borussiei Dortmund. Italia a fost surprinsă de Albania, care a marcat după doar 23 de secunde, prin Nedim Bajrami. Federico Dimarco a aruncat de la margine totalmente greșit, iar atacantul albanezilor  a intrat în posesia balonului și a înscris cu un șut puternic la colțul scurt.

Grație acestui gol, s-a stabilit un record istoric la Campionatul European, deoarece a fost marcată cea mai rapidă reușită de la toate edițiile de la turneul final continental. Italienii au replicat imediat, iar dintr-un corner executat sub forma unei scheme, Alessandro Bastoni a reluat din apropierea porții cu o lovitură de cap precisă. Peste cinci minute, Nicolo Barella a marcat pentru a își aduce naționala în avantaj cu un voleu. Fotbalistul celor de la Inter Milano a devenit, odată cu acest gol, cel mai bun marcator din istoria naționalei Italiei, depășindu-l la acest capitol pe Francesco Totti.

În repriza secundă, albanezii au mai echilibrat jocul și au trecut pe lângă golul egalizator. Rey Manaj a fost la un pas să marcheze în poarta lui Gianluigi Donnarumma, dar goalkeeper-ul lui Paris Saint-Germain a blocat balonul. Selecționata antrenată de Luciano Spalletti a obținut cele trei puncte și este pe a doua poziție în grupa B. În runda următoare, Spania va da piept cu Italia, în timp ce Albania o va întâlni pe Croația, iar în grupa A a întrecerii, Germania va fi pusă față în față cu Ungaria, pe când elvețienii vor juca în compania Scoției.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.