Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul!

arhiva

De astăzi, 16 iunie, toți comerciantii sunt obligați să accepte plata cu cardul. Măsura este valabilă indiferent dacă este vorba despre persoane juridice, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale ori de familie.

Astăzi a intrat în vigoare legea 406/2023 privind creșterea incluziunii financiare. Actul normativ prevede că toate persoanele fizice sau juridice înregistrate în Registrul Comerțului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar.

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”
, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, în valoare maximă de 500 de lei. Legea mai prevede că ei pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat. Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.