EURO 2024: Țările de Jos, salvate de omul care l-a supărat pe Lionel Messi la Cupa Mondială, iar Anglia „smulge” o victorie cu Serbia. Surpriza zilei în Germania

Sursă foto: UEFA.com

Ziua a treia de la EURO 2024 a prezentat în paleta sa de ofertă trei partide de excepție, extrem de echilibrate și atractive. Confruntările s-au disputat pe trei stadioane din Germania, dintre care două arene ale unor formații din liga secundă a campionatului intern.

Prima înfruntare a zilei de la turneul final din Germania a fost cea dintre Polonia și Țările de Jos. Cu Robert Lewandowski doar pe banca de rezerve, din cauza unor probleme musculare, polonezii au trecut în avantaj în urma unei faze fixe. Adam Buksa a fost găsit în careul olandezilor, de unde s-a desprins de Virgil Van Dijk. Centrarea venită din partea lui Piotr Zielinski a fost una de bună calitate, iar atacantul celor de la Antalyaspor a reluat decisiv în plasa porții selecționatei antrenate de Ronald Koeman.

La 13 minute distanță, batavii au izbutit să egaleze. După mai multe ocazii ratate, pe rând, de Memphis Depay și de Cody Gakpo, cel din urmă a marcat decisiv. Jucătorul celor de la Liverpool a preluat în marginea careului, a profitat de spațiul liber pus la dispoziție de defensiva adversă și a trimis spre poartă. Execuția sa a fost deviată de un apărător polonez și l-a păcălit pe Wojciech Szczesny. 1-1 după jumătate de oră scursă din timp.

Până la finalul primei reprize, Țările de Jos au forțat și au pus presiune în careul advers, dar nu a putut să mai puncteze pe tabela de marcaj. În actul secund, după o serie de schimbări multiple efectuate de ambele părți, ocaziile de gol au fost împărțite. Pe finalul meciului, Ronald Koeman a realizat două schimbări care ar fi putut părea surprinzătoare la acel moment, prin scoaterea de pe teren a unor fotbaliști valoroși, cum sunt Memphis Depay și Cody Gakpo. Cei care le-au luat locul au fost atât campionul din Bundesliga cu Bayer Leverkusen, Jeremie Frimpong, cât și „joker-ul” reprezentativei „portocalei mecanice”, Wout Weghorst.

„Eroul” din meciul de la Cupa Mondială cu Argentina care a marcat de două ori pe final de joc și a trimis confruntarea în prelungiri a ieșit din nou la rampă. Vârful celor de la Hoffenheim a fost găsit în careu de Nathaniel Ake, care a bifat al doilea assist al partidei. Jucătorul care l-a enervat la culme pe Lionel Messi la turneul final din Arabia Saudită a șutat din prima, pe jos, pe lângă căpitanul naționalei din Polonia. Țările de Jos au câștigat la limită acest prim meci de la EURO 2024 și au obținut trei puncte în grupa sa.

Înfruntarea cu numărul doi a zilei de la Campionatul European din Germania s-a disputat la Stuttgart. Slovenia și Danemarca s-au duelat pe stadionul pe care a evoluat, la un moment dat în cariera sa, Alexandru Maxim. După 1.100 zile trecute de la episodul tragic prin care a trecut în meciul de debut cu Finlanda de la ediția precedentă a turneului final continental, Christian Eriksen a deschis scorul în această înfruntare.

După o aruncare de la margine venită din partea lui Alexander Bah, Jonas Wind a prelungit spre „decarul” reprezentativei nordice. Fotbalistul care a fost aproape de moarte în anul 2021, legitimat în prezent la Manchester United, a preluat pe piept și l-a învins pe Jan Oblak, goalkeeper-ul celor de la Atletico Madrid. Danemarca a continuat să atace, dar înainte de primul gol al partidei, Benjamin Sesko a fost la un pas să o aducă pe Slovenia în avantaj.

Același atacant de la RB Leipzig care a semnat recent prelungirea contractului cu formația din Germania a mai amenințat o dată poarta danezilor. Benjamin Sesko a preluat în marginea careului și a lansat o „torpilă” spre buturile apărate de Kasper Schmeichel. Mingea trimisă de acesta a zguduit bara porții naționalei nordice, dar egalarea a venit la următoarea fază. Un corner executat ca urmare a implementării unei scheme a dus la egalarea în acest meci.

Erik Janza s-a îndreptat cu viteză spre balonul respins doar pentru moment de Danemarca, iar șutul acestuia din prima care era direcționat spre colțul scurt a fost deviat de un adversar. Traiectoria nu putea fi anticipată de Kasper Schmeichel, astfel că slovenii au înscris la cea de-a doua participare din istoria țării la un turneu final continental.

În ultimele minute ale duelului, danezii au tremurat pentru a scoate un punct din meciul de debut, dar jocul s-a încheiat cu scorul de 1-1. În partida „vedetă” a zilei de la EURO 2024, care s-a disputat tot în grupa C, Serbia și Anglia s-au întâlnit pe stadionul celor de la Schalke 04. Înainte de confruntarea de pe gazon, cele două galerii de suporteri s-au confruntat în afara stadionului, deoarece s-au bătut cu scaune, sticle de bere și alte obiecte. În cele din urmă, poliția locală din Gelsenkirchen a intervenit și a rezolvat conflictele.

La primul meci direct dintre cele două selecționate, englezii au fost cei care au deschis scorul. Bukayo Saka a fost găsit în spațiu liber de Kyle Walker. Extrema dreaptă a celor de la Arsenal a centrat în mijlocul careului spre Jude Bellingham. Proaspătul câștigător de UEFA Champions League cu Real Madrid i-a luat fața unui adversar și a reluat cu o lovitură de cap imparabilă. 1-0 pentru „leii britanici”.

În prima repriză, englezii au avut șansa de a își dubla avantajul în câteva rânduri, dar cea mai mare oportunitate ratată în aceste 45 de minute i-a aparținut lui Aleksandar Mitrovic. Atacantul celor de la Al Hilal a primit o pasă în careu și a încercat să finalizeze cu un șut la colțul scurt. Repriza secundă a acestui duel a adus o altă față a Serbiei care a avut o ocazie uriașă prin Dusan Vlahovic. Replica englezilor a venit din partea lui Harry Kane care a lovit bara transversală cu o lovitură de cap.

În cele din urmă, confruntarea s-a terminat cu victoria la limită a naționalei lui Gareth Southgate care a început cu dreptul această ediție a Campionatului European. În etapa următoare, britanicii vor da piept cu Danemarca, în timp ce Slovenia și Serbia vor da piept într-un meci care se anunță crucial privind calificarea din grupele competiției.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.