VIDEO: De 34 de ani îți dă informația corectă. Află povestea Rador Radio România.
Articol de Monica Liche, 17 iunie 2024, 17:14
Agenția de presă RADOR Radio România a împlinit 34 de ani de activitate. Echipa de profesioniști RADOR a anunțat cu această ocazie dezvoltarea unui proiect care îi plasează în familia fact-checker-ilor. Am discutat despre acest proiect cu managerul RADOR, Carmen Ionescu, invitata de ediției de azi #InComunitate.
Cu fluxul de știri pe dischetă
La aniversarea a 34 de ani de RADOR, Carmen Ionescu, managerul agenției de presă, ne-a amintit de acele timpuri în care știrile erau dactilografiate la mașina de scris, dar și de perioada în care a fost făcut primul salt tehnologic. Inteligența artificială, pe atunci, era doar un produs al imaginației creatorilor de science fiction.
„(…) Înainte lucram la România Tineret, atunci eram colaboratoare acolo. Când am intrat la RADOR, era un vacarm îngrozitor pentru că toată lumea bătea la mașină de scris și toată lumea asculta, pe niște casetofoane uriașe, emisiuni de la Deutsche Welle, Vocea Americii, posturile de radio care erau atunci, imediat după căderea lui Ceaușescu, imediat după revoluția din decembrie. Deci, îmi amintesc acest vacarm, eu habar nu aveam să bat la mașină, nu știam. Am învățat furând de la dactilografe, care mă ironizau și spuneau că sunt ca un vultur, pentru că îmi căutam literele pe tastatură dar, foarte curând, cam prin martie, s-au introdus calculatoarele. Atunci a fost ceva wow, dar chiar și atunci, primele fluxuri de știri care plecau erau transportate cu mașina, cu o dischetă, la ICI, undeva pe fostul bulevard 1Mai. De acolo erau transmise.”
Echipa RADOR
RADOR înseamnă munca unui grup de oameni foarte bine pregătiți, dedicați și care știu cum să sintetizeze informațiile primite. Pe 16 iunie 2024, o parte dintre ei au împlinit chiar 34 de ani de activitate continuă, în cadrul agenției. Lor, precum și celor care li s-au alăturat de-a lungul timpului le dorim ani mulți înainte.
“RADOR, înainte de toate, este este echipa sa. Sunt oameni foarte citiți, foarte cultivați, care lucrează aici, care știu multe limbi străine, în general. Avem o persoană care știe 6 limbi străine. Sunt oameni școliți, care știu să facă o sinteză de informație, buletine și fluxuri de știri.”
O zi la RADOR
Zilele de muncă nu seamănă între ele. Totul depinde de întâmplările zilei, iar pentru a putea acoperi în mod competent fiecare știre, felul în care trebuie acționat va diferi întotdeauna. Asta presupune perspicacitate, viteză de reacție și rezistență la stres.
„Fiecare zi de lucru la RADOR este altfel, pentru că știrile sunt altele și uneori reacțiile noastre trebuie să fie altele. Îmi amintesc momentul acela cu războiul din Golf, când RADOR a fost prima agenție de presă, mă refer la primul război din Golf, care a dat prima știre și, cum, mă rog, colegii mei au dat telefon la MAPN și între ghilimele l-au trezit pe Ministrul Apărării, pentru că, efectiv, aceea a fost, într-adevăr, prima știre. Îmi amintesc momentul 2001, cu turnurile gemene, cred că atunci a fost, dacă nu mă înșel. Atunci a fost o mare agitație la RADOR. Cu toții încercam să dăm știri din toate sursele, din toate limbile străine, pe care le acoperim, astfel încât colegii noștri de la posturile de radio, Radio România, să aibă știri proaspete, detaliate, diversificate și să putem să îi informăm așa cum trebuie pe ascultători.”
Fact-check, începutul unei noi ere RADOR
Rador a început cu știri dactilografiate la mașina de scris, apoi, odată cu primele computere, a făcut primii pași în spațiul digital. De la dischetă , la email, la mediul online și, mai nou, la inteligența artificială, fiecare dintre acești pași a însemnat o nouă provocare pentru Rador Radio România, iar fiecare dintre acestea a fost mereu acceptată. Inteligența artificială este cea mai nouă dintre acestea, iar RADOR a anunțat, cu ocazia aniversării a 34 de ani de existență, un proiect nou, actual, care răspunde tentativelor de fake news.
„Noi am început de puțin timp un proiect, în care am creat un grup de fact-check-eri, din care fac și eu parte, pentru că dincolo de administrație mie îmi place enorm meseria de jurnalist. Am început să intrăm în această zonă pentru că în câțiva ani, poate nici măcar 5 ani, nu vom mai ști nici măcar dacă noi acum suntem în direct, cu adevărat, pe București Fm, pentru că inteligența artificială poate să cloneze practic orice. Poate să copieze detalii, poate să copieze sigle, poate să copieze voci, poate să copieze orice și, atunci, ne-am gândit că activitatea asta este vitală. Cum agențiile de presă, de când s-au născut, de peste 150 de ani, au fost în pas cu vârful tehnologiei, ne-am gândit că este bine ca acest grup de lucru să se înființeze la noi. Am început în ianuarie acest lucru, am început pregătirea pentru a depista știrile false. (…) Scala noastră, pentru că ne-am făcut o cartă editorială, este de adevărat, fals sau imprecis. Am început să lucrăm în 5 persoane, acum grupul comportă 9 persoane. Am avut două sesiuni de pregătire, una la sfârșitul lui ianuarie și una acum, la începutul lunii iunie, deci treaba este într-adevăr foarte caldă, este foarte de actualitate. Noi, practic, acum anunțăm oficial începutul acestei activități și pot spune că este ceva greu. Este cumva altă meserie.”
Pentru a afla mai multe informații despre RADOR Radio România, vezi aici.