VIDEO: România se află în plin proces de recensământ… al berzelor albe
Articol de bucurestifm, 18 iunie 2024, 13:48
Berzele albe din întreaga Europă sunt supuse unui recensământ internațional, la fiecare 10 ani. Anul acesta se întâmplă pentru a 8-a oară. În caz că nu știai berzele albe au fost adesea folosite ca indicator pentru a evidenția problemele de mediu, fiind printre primele care observă modificări ale practicilor agricole sau schimbările climatice.
Între 15 iunie – 15 iulie, recensământul internațional al berzelor albe va fi făcut și în România.
Alida Barbu, reprezentant SOR, ne-a dat detalii în „Bună Dimineața, București” despre cum ne putem implica: „Avem o aplicație cu ajutorul căreia putem înregistra cuiburile de barză. Se numește Uite barza!, este disponibilă atât pe Android, cât și pe IOS. Tot ce trebuie să facem este să o instalăm, să ne facem un cont și după aceea în apropierea unui cuib de barză, să luăm localizarea exactă cu ajutorul GPS-ului telefonului.”
„Apoi completăm câteva date în formularul aplicației, ce fel de cuib este, pe ce este amplasat, numărul de pui, dacă îi vedem, și la final facem o fotografie de undeva de mai departe.”
Anul acesta, fiind vorba despre un recensământ internațional, lucrurile stau puțin diferit. „Încercăm să nu o mai facem la întâmplare, când trecem pe lângă un cuib de barză,nu doar să îl înregistrăm în aplicație, ci îi sfătuim pe cei care vor să contribuie să aleagă o comună sau un oraș. Trebuie să fie ceva mai structurată povestea.”
Alida ne-a explicat de ce este important un astfel de proces. „Atât berzele albe, cât și alte specii de păsări ne pot spune multe despre despre natură. Berzele nu sunt mai importante decât alte specii, dar sunt vizibile, sunt ușor de recunoscut, astfel că le putem număra și modificările numărul lor ne pot arăta lucruri despre mediul înconjurător.”
„Așa putem afla cât de sigură este rețeaua de curent electric, despre cât de sănătoasă este natura din jurul localităților noastre, cât de biodiverse sunt pajiștile sau terenurile agricole din care se hrănesc. Cu cât natura din apropierea noastră este mai biodiversă cu mai multe specii, cu atât avem și noi șanse să o ducem mai bine.”
Prin toată Europa berzele se dezvoltă din ce în ce mai frumos. „Există zone în care populația de berze albe este în scădere. Din fericire, în Europa berzele albe au o tendință crescătoare. În România fluctuează, în unii ani crește numărul, în alții scade, dar o ducem mai bine decât acum 50 de ani.”
Educația în privința faunei pornește încă de la vârste fragede. „Avem un program de doi ani care se numește școli și grădinițe prietenoase cu natura. Copiii sunt curioși, sunt foarte interesați de ce este în jurul lor, de lumea naturală. Dacă au profesori care le dau informații și îi pun să experimenteze, cu siguranță vor cunoaște berzele mai bine.”
„Programul ne ajută să punem la dispoziția profesorilor materiale prin care să-i ajutăm pe copii să iasă din clasă. Trebuie să înțeleagă că lumea nu se învârte în jurul nostru, există atât de multe alte specii interesante care fac o grămadă de lucruri care ne stimulează curiozitatea.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla mai multe despre una dintre cele mai carismatice și îndrăgite specii de păsări!