EURO 2024. Portugalia lui Ronaldo trage tare pentru victoria de la debut, iar Georgia i-a dat bătăi serioase de cap Turciei. Tinerii și veteranii care au doborât recorduri

Sursă foto: UEFA.com

Partidele de la EURO 2024 au continuat cu o nouă zi plină de recorduri, spectacol garantat, dar și multă ploaie. În această zi, Cristiano Ronaldo a devenit cel mai prezent jucător la turneele finale continentale, cu șase apariții, începând din 2004 încoace. De asemenea, Arda Guler, fotbalistul turc, a egalat un record care îi aparține chiar „șeptarului” lusitanilor, iar fiul unui fost antrenor de la Porto a adus cele trei puncte pentru Portugalia.

Cea mai recentă zi de la Campionatul European a fost, totodată, și ultima care a propus dueluri din prima rundă a grupelor de la această ediție. Confruntările s-au disputat doar în ultima grupă de la EURO 2024, iar acestea au fost, pe rând, Turcia-Georgia, respectiv, Portugalia-Cehia. În prima dintre ele, jocul care s-a desfășurat pe „Signal Iduna Park”, stadionul celor de la Borussia Dortmund, tensiunea a atins cote maxime în meciul care a reprezentat „botezul” georgienilor pe scena internațională.

La primul meci disputat la un turneu final din istoria acestei țări, georgienii au început slab, iar turcii au controlat prima parte a jocului. De altfel, chiar de ziua de naștere a selecționerului italian trecut și pe la Fiorentina, printre alte cluburi, Vincenzo Montella, naționala „semilunei” a fost cea care a deschis scorul. Faza din care Turcia a marcat a pornit din banda stângă, iar după o centrare respinsă din propriul careu, un voleu năprasnic venit din partea lui Mert Muldur a intrat în poartă, fiind o execuție imparabilă.

Avantajul turcilor nu a durat foarte mult, deși tot fotbaliștii naționalei țării care se împarte pe două continente au marcat decisiv. Golul înscris de Kenan Yildiz a fost anulat pe motiv de offside, iar ocaziile s-au răzbunat. La primele atacuri inițiate de reprezentativa condusă de pe margine de francezul Willy Sagnol a reușit să egaleze situația la general. Giorgi Kochorashvili a avasat în flancul drept de atac al georgienilor, iar centrarea acestuia l-a găsit liber în careu pe atacantul formației recent antrenate de Ladislau Boloni, Metz. Georges Mikautadze a șutat din prima, la colțul scurt, iar grație unei devieri, a izbutit să fie autorul golului inaugural al Georgiei la un turneu final, din istoria sa.

Turcii au forțat golul al doilea și trecerea în față până la pauză, dar pe lângă tentativele ofensive încercate de Hakan Calhanoglu, nimic concret nu a putut fi bifat. În partea secundă a acestei partide, turcii au fost și mai prezenți în jumătatea adversă. Pe o ploaie intensă la Dortmund, perla celor de la Real Madrid a ieșit la rampă. Arda Guler a primit o pasă în partea dreaptă, a intrat în interior și a șutat puternic și precis la colțul lung. Balonul nu a putut fi ajuns de portarul celor de la Valencia, unul dintre rivalii din campionatul Spaniei, Giorgi Mamardashvili.

Mulțumită acestei execuții de generic și a golului trecut în cont, Arda Guler a devenit cel mai tânăr jucător din istoria naționalei Turciei care înscrie la un turneu final. La vârsta de 19 ani, acesta a fost titular în șapte înfruntări la echipa de club și la reprezentativa țării sale în această stagiune, iar borna atinsă de el a fost de șapte reușite în toate competițiile. De asemenea, Arda Guler a fost numit omul meciului și a devenit primul adolescent care a debutat cu gol la EURO, după performanța asemănătoare reușită de Cristiano Ronaldo la ediția de acum două decenii.

Georgia a intrat rapid în meci și a fost aproape să egaleze, dar Kochorashvili a ratat incredibil. Fotbalistul selecționatei conduse de Willy Sagnol a driblat frumos o serie de adversari, dar a trimis în bara transversală un balon. Valul de atacuri ale georgienilor a continuat chiar spre finalul jocului, atunci când s-a ratat în lanț. După o fază fixă, Kochorashvili și Mikautadze nu s-au înțeles la finalizare, iar balonul a fost respins de portarul turc. În plus, o lovitură de cap reluată de un fundaș georgian a lovit bara transversală, pentru ca, pe contraatac, turcii să dea lovitura decisivă. După ce Giorgi Mamardashvili urcase la un corner în careul advers, buturile au rămas descoperite, iar Akturkoglu a marcat cu poarta goală.

S-a terminat 3-1 pentru naționala antrenată de Vincenzo Montella care a început promițător această ediție de Campionat European. Pe primul loc se situează turcii la capătul acestei runde, deoarece Portughezii au învins și ei, dar nu la o diferență clară de scor. Naționala pregătită de Roberto Martinez a mers la Leipzig pentru a da piept cu Cehia. În prima repriză a jocului, Cristiano Ronaldo a ratat o șansă mare de gol, dar a fost refuzat de Stanek. Fotbalistul celor de la Al-Nassr a mai stabilit un record incredibil, fiind singurul jucător care evoluează la șase ediții ale Campionatului European (2004, 2008, 2012, 2016, 2020, 2024). În plus, starul portughez a împlinit 20 de ani de când debuta la primul său turneu final, din Grecia.

Pe de altă parte, colegul din defensivă, Pepe, la 41 de ani și 113 zile, a devenit veteranul turneelor finale și a fost numit cel mai vârstnic fotbalist care evoluează la EURO. Portugalia nu a găsit drumul spre gol în prima parte, în condiții meteorologice nefavorabile. Rafael Leao, Vitinha și Bruno Fernandes au ratat, la rândul lor, ocazii prin care puteau să își ducă în avantaj naționala. În actul secund, oportunitățile au continuat să apară la poarta cehilor, dar după o avalanșă de presiune ațintită asupra buturilor lui Stanek, adversarii au fost cei care au marcat.

Cu 20 de minute înainte de fluierul de final al jocului, un gol ca de manual a fost înscris de Cehia. O minge scoasă la marginea careului către Lukas Provod l-a pus pe mijlocașul ceh într-o poziție ideală de finalizare. Omul de la centrul terenului a tras din prima, la colțul lung, iar balonul a intrat în plasă, după ce a „mușcat” din stâlpul porții apărate de Diogo Costa. Totuși, avantajul cehilor avea să fie anulat în câteva minute, după un nou autogol, cel de-al treilea de la această ediție de EURO, înscris în proprie poartă de Hranac.

Pe final de joc, Cristiano Ronaldo putea marca în această confruntare specială disputată de el, dar bara s-a opus. Pe respingere, Diogo Jota a trimis mingea în poartă, dar golul reușit de fotbalistul celor de la Liverpool a fost anulat pe motiv de poziție neregulamentară. Salvarea starului trecut pe la Real Madrid, printre alte formații uriașe, dar și a reprezentativei din Peninsula Iberică a venit din gheata lui Francisco Conceicao. Tânărul fotbalist, fiul fostului antrenor de la Porto, Sergio Conceicao, a primit o pasă în centrul careului de la Pedro Neto.

După o greșeală uriașă comisă de un apărător advers, jucătorul în vârstă de 21 de ani a trimis pe jos, pe sub portar și a adus cele trei puncte pentru Portugalia la meciul de debut. Portugalia este la egalitate de puncte cu Turcia înainte de jocul direct, care se va desfășura la Dortmund, pe „Signal Iduna Park”. Georgia o va întâlni pe Cehia, pe „Volksparkstadion”, la Hamburg.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.