Rafila: Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu
Articol de arionmihaela, 19 iunie 2024, 13:21
Opt spitale pilot din ţară pot să asigure persoanelor în vârstă servicii de îngrijire la domiciliu, fiind stabilit modul de organizare a acestor servicii, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la o dezbatere pe această temă, organizată la Palatul Parlamentului.
„Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit să îl reluăm în urmă cu doi ani şi jumătate, l-am finalizat. Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii care ţine de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative. Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate şi sigur că o parte dintre ele vor fi şi paliative”, a precizat Rafila, la dezbaterea „Inovaţie şi calitate în îngrijirea pe termen lung: perspective şi practici”, eveniment organizatâ de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi Comisia de sănătate din Senat.
El a subliniat că în cadrul proiectului, finanţat din fonduri europene, s-a ameliorat semnificativ, în ultimul an, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, ajungându-se la 3.300 de paturi.
Rafila a adăugat că personalul necesar acestor servicii trebuie să aibă pregătire de specialitate.
„Aceste paturi există, altfel, dacă nu există, ele nu se autorizează. De ce personal e nevoie? Un medic care a absolvit un mod de pregătire în îngrijirea paliativă şi asistenţi medicali, infirmiere, personal de curăţenie. Structurile pe care le aprobăm trebuie să îndeplinească aceste criterii, dar, mai mult decât atât, Inspecţia Sanitară de Stat are în plan verificarea modului în care funcţionează aceste unităţi, încât să fim siguri că de la început ele funcţionează conform declaraţiilor pe care le dau cei care le organizează”, a afirmat ministrul.
Rafila s-a referit şi la posibilitatea ca în cadrul sistemului informatic care gestionează asigurările de sănătate să existe o secţiune dedicată acestor îngrijiri la domiciliu, în scopul debirocratizării sistemului.
Cât priveşte situaţiile în care s-a semnalat faptul că sunt asistenţi care nu ştiu să acorde primul ajutor, ministrul Sănătăţii a menţionat că, indiferent de subordonarea centrelor de asistenţă socială, serviciile trebuie să respecte un anumit standard de calitate şi selecţia personalului trebuie făcută cu responsabilitate.