Doar 6,6% din dosarele privind consumul de droguri şi alcool la volan obţin în instanţă condamnări la închisoare
Articol de arionmihaela, 20 iunie 2024, 13:17
Din 2.151 de dosare înregistrate pe rolul instanţelor de judecată în perioada 2020 – 2023, având ca obiect consumul de substanţe interzise la volan (alcool, droguri, substanţe psihoactive), în doar 6,6% judecătorii au pronunţat soluţii de condamnare la închisoare cu executare, se arată într-un raport al Inspecţiei Judiciare.
Inspecţia Judiciară a dat publicităţii concluziile unui raport de control efectuat la nivel naţional privind dosarele având ca obiect deţinerea de substanţe interzise şi infracţiuni săvârşite sub influenţa acestora.
Potrivit acestui raport, în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti având ca obiect infracţiuni săvârşite sub influenţa unor substanţe interzise, au fost dispuse următoarele soluţii:
-32,7% – condamnarea la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării sub supraveghere;
-20,7% – amânarea aplicării pedepsei închisorii;
-9,5% – condamnarea la pedeapsa amenzii penale;
-6,6% – condamnarea la pedeapsa închisorii cu executare;
-0,27% – achitarea inculpaţilor.
Alte soluţii: 0,79% – amânarea aplicării pedepsei amenzii; 0,11% – renunţarea la urmărirea penală; 3,8% – au fost admise acorduri de recunoaştere a vinovăţiei; 0,23% – încetarea procesului penal.
Dispunerea condamnării la închisoare cu executare s-a realizat cu preponderenţă în situaţia concursurilor de infracţiuni între cele la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi cele prevăzute de Legea nr.143/2000 (conducerea sub influenţa alcoolului sau drogurilor şi fără permis de conducere), precum şi în cazurile de perseverenţă infracţională, generate de concurs cu alte fapte pentru care inculpaţii au fost condamnaţi prin hotărâri definitive sau de situaţii de recidivă postcondamnatorie sau postexecutorie, după caz.
Soluţiile de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării sub supraveghere şi cele de amânare a aplicării pedepsei închisorii au ponderea cea mai mare în cuprinsul soluţiilor date de instanţe.
Pe de altă parte, în perioada de referinţă, la parchete au fost înregistrare 6.585 de cauze având ca obiect consumul de substanţe interzise la volan.
Aproape o treime din aceste dosare (27%) au fost clasate de procurori, celelalte tipuri de soluţii dispuse fiind: rechizitorii – trimiterea în judecată (31,71%), renunţare la urmărire penală (0,61%), dosare aflate în lucru (37,89%).
Pe zone, cele mai multe sesizări privind săvârşirea unor asemenea fapte au fost înregistrate în Bucureşti (20,9%), Cluj (14,3%) şi Timişoara (12,1%), iar cele mai puţine în Bacău (1,7%), Constanţa (1,6%), Iaşi (0,85%) şi Suceava (1,4%).