EURO 2024: Dramatism total în grupa A, acolo unde Ungaria dă lovitura în minutul 90+10, iar Germania „smulge” un egal pentru a încheia lider. Episodul nefericit „Eriksen”, reeditat într-unul dintre meciuri

Sursă foto: UEFA.com

Ultima etapă a meciurilor din grupele de la EURO 2024 a fost una care a debutat cu un suspans total în grupa A, acolo unde Germania a terminat, în cele din urmă, prima, iar Ungaria a marcat în prelungirile partidei unul dintre cele mai târzii goluri înscrise la un turneu final și speră la o calificare de pe a treia poziție.

La Frankfurt, acolo unde va juca și naționala României peste două zile împotriva Slovaciei, în meciul care va conchide parcursul din grupe al „tricolorilor”, țara gazdă a disputat un duel în compania reprezentativei din Elveția. Confruntarea dintre cele două selecționate a debutat cu o ocazie ratată de Jamal Musiala, care a fost blocat de Yann Sommer.

În minutul 17 al înfruntării, Robert Andrich a primit o pasă în centrul terenului, iar de la o distanță rezonabilă, mijlocașul germanilor a șutat spre buturile adverse. Yann Sommer nu a putut interveni la execuția trimisă de campionul Germaniei, dar reușita nemților a fost anulată, după ce centralul italian, Daniele Orsato a dictat un fault în atac pentru reprezentativa antrenată de Murat Yakin.

Deschiderea de scor a venit la poarta cealaltă, atunci când Dan Ndoye, atacantul celor de la Bologna, a primit o centrare de la coechipierul său de la echipa de club, Remo Freuler. Vârful elvețienilor a reluat acrobatic și a trimis în plasa porții apărate de Manuel Neuer. În apropiere de finalul primei reprize, Jonathan Tah a încasat un cartonaș galben, după ce și-a faultat un adversar, iar fundașul celor de la Bayer Leverkusen va fi suspendat pentru optimile de finală de la turneul final.

Actul secund, la fel ca primul al acestei confruntări, a fost dominat de germani, care au fost în permanență în căutarea golului egalizator. La fel ca apărătorul germanilor, elvețienii, care se apropiau de victoria ce le-ar fi oferit prima poziție în grupă și un traseu mai facil în continuarea competiției, au pierdut un fotbalist important pentru fazele următoare de la EURO 2024.

Silvan Widmer a primit și el un cartonaș galben și va fi indisponibil pentru naționala „țării cantoanelor” pentru optimile de finală. Repriza a doua a adus ocazii uriașe la poarta lui Yann Sommer. Jamal Musiala și Ilkay Gundogan au ratat în aceeași fază la cinci minute distanță trecute de la reluarea jocului, iar în minutul 70, Joshua Kimmich a stat prea mult pe gânduri până a decis să finalizeze.

Pe contraatac, Ruben Vargas a recepționat o pasă precisă venită de la Granit Xhaka, iar atacantul elvețienilor a șutat plasat pe lângă Manuel Neuer. Golul marcat de acesta a fost anulat pe motiv de offside. Imediat după, Granit Xhaka a șutat periculos de la marginea careului, dar goalkeeper-ul celor de la Bayern Munchen a fost la post și a respins balonul.

Egalarea a venit, până la urmă, pentru nemți. Intrat pe parcursul jocului, atacantul celor de la Borussia Dortmund, Niclas Fullkrug a reluat cu o lovitură de cap după o centrare venită tot din partea unui fotbalist care și-a făcut apariția în repriza secundă. Vârful nemților a trimis pe contre-pierre și a declanșat nebunia în tribunele arenei de la Frankfurt. S-a terminat 1-1, iar Germania a mers în optimile de finală de pe prima poziție, cu șapte puncte acumulate, iar elvețienii au încheiat pe locul al doilea.

În cel de-al doilea joc din această grupă, Scoția și Ungaria și-au dat întâlnire la Stuttgart, într-un meci care conta pentru locul trei, care poate duce în următoarea rundă, în funcție de rezultatele celelalte. Singura ocazie a primei reprize a aparținut maghiarilor, care, cu patru minute înainte de finalul actului întâi, Willi Orban, care a sărit și a trimis cu capul, dar mingea a trecut pe lângă bara porții apărate de Angus Gunn.

Cu douăzeci de minute înainte de încheierea meciului, maghiarul din atacul țării vecine, Barnabas Varga s-a accidentat groaznic. Atacantul Ungariei s-a prăbușit pe gazon, iar imaginea a adus aminte de ceea ce s-a întâmplat acum trei ani, la același turneu final continental, cu danezul Christian Eriksen. Medicii și ambulanța au intrat imediat pe gazon și i-au oferit primul ajutor fotbalistului maghiar, în timp ce restul jucătorilor au acoperit cu cearceafuri scena de pe teren pentru a păstra intimitatea și pentru a respecta situația în care se afla Barnabas Varga.

După multe minute de întrerupere, jocul a fost reluat, la capătul evacuării fotbalistului maghiar în afara stadionului și transportarea sa la cel mai apropiat spital din zonă. Maghiarii au continuat să atace în valuri, iar după două ocazii uriașe irosite pe finalul jocului, golul decisiv a venit în minutul 10 al prelungirilor, atunci când nimeni nu se mai aștepta.

O fază de contraatac dusă la capăt într-un mod precis de trei jucători maghiari a fost finalizată după ce o centrare pe jos venită din partea lui Roland Sallai a fost reluată în plasă de Kevin Csoboth. Ungurii au marcat și au câștigat confruntarea inextremis, la ultima fază a jocului, răsturnând complet clasamentul din această grupă.

Scoția a fost eliminată definitiv de la turneul final, după acest eșec, într-un meci în care a căutat cea de-a doua victorie din istorie de la EURO 2024, acumulând un singur punct la această ediție a competiției continentale. Maghiarii au încheiat pe locul al treilea, cu cele trei puncte și așteaptă să vadă rezultatele care se vor consemna în celelalte grupe pentru a afla dacă merge mai departe sau nu.

Clasament final grupa A – EURO 2024:

  • Germania – 7 puncte
  • Elveția – 5 puncte
  • Ungaria – 3 puncte
  • Scoția – 1 punct

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.